Linda Devolder wint Gouden Meeuw voor beste vrouwelijke hoofdrol

© foto Luc
Redactie KW

De West-Vlaamse toneelgezelschappen konden in het seizoen 2018 2019 opnieuw deelnemen aan de toneelwedstrijd ‘De Gouden Meeuw’. De Koninklijke Meulebeekse Karel van Mander Ghesellen namen deel met het stuk ‘De Caraïbische Zee’. Hun hoofdrolspeelster, Linda Devolder, kreeg de Gouden Meeuw voor de beste vrouwelijke hoofdrol.

Linda Devolder (65) heeft iets met toneel. Over een jaar staat ze een halve eeuw op de bühne.

Linda: “Het was op vraag van meester Verlinde dat ik als jong meisje een rol aanvaardde in de jaarlijkse revue die opgevoerd werd in De Ginste, de parochie waar ik opgroeide. Het duurde niet lang of de meester loodste me binnen in het theatergezelschap van Oostrozebeke, ‘Meer Vreugde’. De eerste rol die ik daar op 17-jarige leeftijd vertolkte, was die van Joke uit het stuk De Avond van de zevende juli. Sindsdien ben ik bij ‘Meer Vreugde’ gebleven. We speelden toen twee producties per jaar en er kwam nog een derde productie bij in de vorm van een kindertoneel steeds in een regie van Trees Van Acker.

Het was een toffe bende die op het hoogtepunt van het bestaan een 50-tal spelende leden telde. Toen behaalden we met de volledige cast een Gouden Meeuw voor de vertoning van het stuk Blankenberge van Tom Lanoye.

De Schoonzusters

Vier jaar geleden werd ik opgebeld door Katelijne Vervaeke, de voorzitter van de Meulebeekse Karel van Mander Ghesellen. Ze vertelde me dat ze het stuk De Schoonzusters zouden opvoeren, een theaterstuk met maar liefst 16 vrouwelijke rollen. Die gastrol was voor mij een enorm rijke ervaring. Ik ervoer een zeer gezellige, warme sfeer bij het gezelschap. Het tweede jaar bij de Karel van Mander Ghesellen was ik een van de Poezekes en verleden jaar mocht ik een hoofdrol vertolken in De Caraïbische Zee.”

“Ik kroop in de huid van het personage Mie, een oudere vrouw die opgenomen was in het ziekenhuis en die de kamer deelde met een veel jongere patiënte. Mie is de vrouw die in haar leven al heel wat meegemaakt heeft maar die ook heel veel kan verdragen. Kortom een rol op mijn lijf geschreven. Ik was van meet af aan heel dankbaar dat men mij die rol had toevertrouwd.”

“Ik ben dan ook blij voor de Karels dat ik door mijn vertolking van Mie, hen een vierde Gouden Meeuw kan aanreiken naast die van Katelijne Vervaeke, Chris Vergote en Anne-Sophie Vanhoutte.

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier