Lily uit Thailand verblijft een jaar bij gastgezin: “Ik spreek zelfs al wat West-Vlaams”

Lily Rossarin voelt zich al helemaal thuis bij Francis Devick en Carla Vannieuwenhuyze. (foto DS)
Redactie KW

Tot juli 2020 verblijft de Thaise Lily Rossarin voor een AFS-programma bij de Ieperse familie Devick-Vannieuwenhuyze. Ze volgt de opleiding toerisme aan de Heilige Familie en is ondertussen volledig aangepast aan de West-Vlaamse levensstijl. “De komende maanden willen we haar zeker onze feesten en tradities leren kennen”, aldus Francis Devick.

De eerste schooldag is voor iedere jongere spannend. Na twee maanden vakantie begint een nieuw schooljaar, voor de ene al met meer tegenzin dan bij de andere. Voor Lily was die eerste schooldag net wat specialer. Ze is afkomstig uit Thailand en verblijft voor een jaar in Ieper. Het gezin van Francis Devick en Carla Vannieuwenhuyze ving haar met open armen op. “AFS contacteerde ons in juli en Francis en ik zagen dat onmiddellijk zitten“, legt Carla uit. “Onze drie dochters Sofie, Lucie en Julie waren ook akkoord. Ons gezin houdt van reizen en we komen ook graag in contact met andere culturen. Door Lily willen we Azië en Thailand beter leren kennen.”

Op 23 augustus kwam Lily aan in België. Enkele dagen later volgde dan de eerste ontmoeting. “Voor ik naar hier kwam, wist ik niet veel over België. Ik kende de mooie gebouwen en chocolade, maar meer niet”, aldus Lily. “Ze is verzot op chocolade”, pikt Francis in. “Ze zou in iedere chocoladewinkel binnengaan.” Lily voelde zich onmiddellijk thuis in het warme gezin. Ook met de dochters was er onmiddellijk een klik. “Ze heeft totaal geen moeite gehad om zich aan te passen. Lily is zeer vlot in de omgang. Ze heeft haar eigen kamer, maar zit meestal in de living”, vertelt Francis.

Rijst als ontbijt

“Ze volgt ondertussen ook taallessen Nederlands en gaat naar een balletcursus. Ze eet alles op en is ook geïnteresseerd in hoe wij het maken”, aldus Carla. “Enkel olijven lust ik niet”, lacht Lily. “Samen met Carla heb ik ook eens een typisch Thais gerechtje gemaakt: Tom Yam Kung.” Francis knikt bevestigend. “Het was lekker. Opvallend is dat ze in Thailand bij elke maaltijd rijst eten. Wij kunnen ons dat niet inbeelden. Maar nu is ze verzot op een boterham met speculaaspasta.”

Last Post

De voorbije weken ging Lily ook op ontdekking in haar nieuwe thuisstad. Zelf is ze afkomstig van Udon Thani, een stad met ongeveer 150.000 inwoners. “Ze is duidelijk wat gewend. We wilden haar meenemen naar een vuurwerkshow in Middelkerke. We dachten dat ze overdonderd zou zijn, maar bij haar zijn de shows tientallen keren groter“, legt Carla uit.

Ieper is wat kleiner dan mijn stad, maar ik vind het hier echt leuk

“Ieper is wat kleiner dan mijn stad, maar ik vind het hier echt leuk. Ik bezocht al de Lakenhallen, de Vestingen en de Menenpoort. ‘s Avonds gingen we naar de Last Post en dat maakte een grote indruk op me“, aldus Lily.

Francis: “Ze is heel leergierig en pienter. We merken ook dat ze heel cultureel geïnteresseerd is. Als het slecht weer is, gaan we zeker de Ieperse musea bezoeken. Ook moet ik haar eens meepakken naar een match van Melco Ieper.” Francis is namelijk een basketfan pur sang en één van de drijvende krachten in het bestuur van de Ieperse club.

Waterfeesten

Van een taalbarrière is er geen sprake, aangezien Lily vlot Engels spreekt en nu ook Nederlands leert. “Ondertussen spreek ik ook al enkele woorden West-Vlaams: mo how zeg en Bruhhe“, pikt Lily in waarop ze begint te gniffelen. “Met mijn gezin en vrienden in Thailand heb ik nog veel contact. We sturen berichten via Messenger, Twitter of Line, onze variant op WhatsApp”, legt Lily uit.

“Ze heeft duidelijk geen last van heimwee”, aldus Francis. “De komende maanden willen we haar zeker onze feesten en tradities leren kennen. In Thailand vieren ze Nieuwjaar in april met de waterfeesten. Wij willen haar graag tonen hoe we in België Kerstmis en Nieuwjaar vieren in familieverband.” Carla: “We zijn super enthousiast om met haar dit avontuur aan te gaan. We kunnen haar droom verwezenlijken en dat geeft ons veel voldoening.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier