Lijstermolen op de wieken na volledig gerestaureerd

© (Foto EF)
© (Foto EF)
Redactie KW

Op de wieken na is de Lijstermolen op de Baneberg in Westouter volledig gerestaureerd. Tegen de zomer zou de molen ook opnieuw moeten draaien. De gemeente Heuvelland schreef daarvoor ondermeer cursussen van molenaar uit.

Het was Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, die eind 2019 het dossier voor de restauratie en molenvaardig maken van de Lijstermolen goedkeurde voor een bedrag van 368.261,61 euro.

De Lijstermolen was dan ook dringend aan restauratie toe en dreigde zelf in te storten, waardoor er ook gevaar was voor de openbare veiligheid. De Lijstermolen is van oorsprong een staakmolen. Hij stond eerst op de Lijsterhoek in Beernem, waar de naam “Lijstermolen” vandaan komt. De molen werd rond 1801–1805 opgericht, en bleef tot 1957 in het bezit van de familie Van Haecke, de familie van de oorspronkelijke bouwheer. Tot 1947 was de molen actief.

Burgemeester Emiel Hardeman van Westouter kocht in 1957 de molen. Op 21 juli 1961, de feestdag van Sint Victor, de patroonheilige van de molenaars, werd de molen ingehuldigd. Uiteindelijk werd de molen in 2004 beschermd als monument. Nu is het wachten op de verdere afwerking om de molen toeristisch en educatief ontsluiten.

(MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.