Lieze Willaert wordt 21 in 21: “Sociaal contact heb ik echt nodig”

Lieze Willaert.© GLO
Lieze Willaert.© GLO
Gillian Lowyck

Lieze Willaert uit Oostende wordt 21 jaar op 10 augustus. Haar ouders zijn gescheiden sinds ze vier jaar is. Haar mama An, zakelijk leidster van kleinVerhaal, is opnieuw getrouwd met Hans, coördinator bij dezelfde organisatie. Haar papa is buschauffeur bij Keolis. Ze heeft een broer Jonas, die in juli 23 wordt. Daarnaast heeft Hans ook nog vier kinderen die allemaal ouder zijn. Lieze zit nu in de tweede bachelor sociaal werk.

Waarom heb je die richting gekozen?

“Ik heb eerst een jaar logopedie gedaan, maar dat was toch niet helemaal mijn ding. Ik heb mij eerst wat ‘verzet’ tegen de opleiding sociaal werk, omdat ik niet hetzelfde wou doen als mijn mama en Hans. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat dit toch dichtst bij mijn interesses aansloot. Ik doe al een aantal jaar vakantiejob bij speelpleinwerking. Af en toe hoor je van de kindjes moeilijke verhalen, en daarom wil ik hen kunnen helpen. Ik heb mijn stage kunnen doen bij Arcade vzw als contextbegeleidster, en dit is helemaal wat ik wil doen!”

Hoe ziet je doordeweekse dag er uit?

“Mijn dagen spelen zich vooral online af. Ik heb in dit semester maar vier keer les op de campus, dus alle andere lessen gebeuren van achter mijn laptop op kot. Mijn vriend zit sinds dit schooljaar ook op kot, dus gelukkig kan ik hem wel vaak zien. In de weekends blijf ik de laatste weken ook op kot door corona. We proberen elk weekend wel iets te doen. We gaan dan wandelen of met het mooie weer buiten picknicken…”

Is er een generatiekloof? Vind je je ouders ouderwets?

“Mijn ouders zijn helemaal niet ouderwets. Ze laten mij heel vrij in wat ik doe. Uiteraard verwachten ze wel een aantal dingen, zoals goeie punten op school, maar ze zijn de eerste om te zeggen dat dit mijn verantwoordelijkheid is. Ze zullen dus zeker niet constant naast mij staan. Mijn mama en Hans staan open om over alles te praten, niets is taboe bij ons thuis.”

Wat is je grootste ergernis?

“Mensen die luid eten, en verzuurde oude mensen die vinden dat jonge mensen niet mogen klagen tijdens corona want ‘je moet het dagboek van Anne Frank maar eens lezen. Zij had het pas moeilijk!’”

Waar ben je het meeste aan gehecht?

“Aan de mensen die dicht bij mij staan. Mijn ouders, mijn vriend en mijn kameraden. Doorheen het laatste jaar heb ik mijn ouders om de beurt een aantal maanden moeten missen. Normaal heb ik daar geen last van wanneer ik bij een van beide ouders ben, maar om zo’n lange periode weg te zijn van thuis is toch lastig. Mijn vrienden zie ik normaal wekelijks, maar heb ik dit jaar zelden gezien. Dit sociaal contact heb ik echt wel nodig.”

Wat staat er op je bucketlist?

“Nu tijdens corona staan een goed festival, uitgaan met mijn vrienden en een reis naar een warm land toch wel volledig bovenaan. In ‘gewone’ tijden zou ik heel graag een luchtballonvaart doen of met een helikopter meevliegen.” (GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.