Lieven Pieters is loopcoach voor Koksijdse asielzoekers

Dad Mohamed, Ayad Hotman, Lieven Pieters en Abdul Osmani toen er van verplicht afstand houden nog geen sprake was. © MVO
Redactie KW

Lieven Pieters uit Koksijde meldde zich al in 2015 spontaan als vrijwilliger in het opvangcentrum voor asielzoekers. Dat deed hij nu opnieuw zodra de eerste vluchtelingen in februari arriveerden. Als loopcoach wil hij met geïnteresseerde asielzoekers buiten het centrum een aantal kilometers lopen. Drie asielzoekers getuigen waarom ze Lievens initiatief zo geweldig vinden.

Het lag voor de hand dat Lieven een ‘loopinitiatief’ in zijn hoofd had. “Al heel jong had ik een voorliefde voor duursport in de buitenlucht. De marathon werd mijn favoriete afstand, en ooit ben ik de ultieme uitdaging aangegaan om de Griekse spartathlon van 246 km te lopen binnen 36 uur”, steekt Lieven Pieters van wal. “Zover wil ik het met de asielzoekers natuurlijk niet drijven, maar lopen kan veel meer dan louter ontspanning betekenen. Bewegen in openlucht is gezond, maar tegelijk leert iedereen elkaar en de streek een beetje kennen, het is een laagdrempelige manier om een beetje Nederlands te leren. Elke zaterdag trekken we eropuit, soms lopen we zelfs met 10 of meer… Ik laat hen zelf hun verhaal vertellen, en als ik hen hoor, dan denk ik dat mijn missie geslaagd is. Ik ben dan ook erg blij met de cheque van 1.500 euro die de Zonta-organisatie ons heeft geschonken om extra sportmateriaal aan te schaffen.”

Kloof overbruggen

Abdul Osmani (27) uit Afghanistan belandde in het opvangcentrum van Koksijde in 2016. “Mijn erkenning is nog altijd niet in orde. Mijn dossier is een heel gepuzzel. Het is niet makkelijk om hier in je eentje een nieuw leven op te bouwen. Maar ik ben geen zwartkijker, en heb hier intussen Belgische vrienden en familie. Na Koksijde ben ik na vele omzwervingen in Boom, Duffel en Lier beland, waar ik kennismaakte met Vlaamse volksdans. Dat vond ik zo leuk dat ik nu zelf aan volksdansen doe, maar ik doe ook vrijwilligerswerk in de bib en bied mijn diensten aan als tolk, of als buddy. Zo wil ik meewerken om de kloof te overbruggen tussen de autochtone bevolking en de vluchtelingen. Daar heeft Lieven me zeker bij geholpen. Lopen is ook goed voor je mentale gezondheid: het verdrijft de muizenissen in je hoofd, want op je kamer zit je altijd maar te piekeren. In de loopgroepjes leerden we met heel verschillende mensen omgaan. Nederlands leren deden we niet alleen in een taalcursus, maar ook tijdens onze loopsessies. Lieven leerde ons garnalen vangen en pellen, en ik vond ze nog lekker ook!”, lacht Abdul.

Nieuwe en veilige toekomst opbouwen

Ayad Hotman (42) uit Irak kwam in 2019 toe in Lommel, zonder zijn familie. Die moest hij achterlaten in een kamp in Irak waar hij drie jaar verbleef toen zijn thuisstad Mosul was verwoest. “Ik had een mooie job vroeger, als manager van een olieboorbedrijf waar ik met internationale klanten samenwerkte. Na mijn aankomst in Koksijde kreeg ik hier snel een appartement. Ik hoop hier een nieuwe en veilige toekomst op te bouwen, en heb me zo snel mogelijk opgegeven om Nederlands te leren. In Oostende heb ik me ingeschreven voor een integratiecursus. Lopen deed ik vroeger al op eigen houtje, maar Lieven heeft een echt loopprogramma uitgewerkt. Lopen jaagt alle stress uit je lijf, het brengt je terug naar het ‘normale’. Ik kijk echt uit naar onze loopafspraak op zaterdag: het is trouwens een goed ‘communicatiekanaal’ met andere asielzoekers en ideaal als basis voor je sociale netwerk”, vertelt Ayad.

Veel voordelen

Voor de Afghaan Dad Mohamed (32) was Koksijde na zijn aankomst in Brussel de eerste kennismaking met België. “Ik was vroeger cricketspeler, dat was mijn favoriete sport. Maar lopen met Lieven heeft heel veel voordelen: je komt buiten, je vergeet even je zorgen, elke keer steken we nieuwe Nederlandse woorden op. Ik wil nog beter Nederlands leren, en hoop snel werk te vinden, misschien opnieuw als chauffeur van graafwerkmachines zoals vroeger in mijn thuisland”, besluit Dad Mohamed.

Door de maatregelen rond het coronavirus liggen de loopsessies momenteel stil, maar zowel Lieven als de vluchtelingen staan te popelen om zo snel mogelijk de loopschoenen opnieuw uit de kast te kunnen halen. (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier