Lieven Mathys op zoek naar curiosa en vintage met brol.de.luxe

Lieven Mathys huurt nu een garagebox in de Ontvangerstraat.©Wouter Meeus foto WME
Lieven Mathys huurt nu een garagebox in de Ontvangerstraat.©Wouter Meeus foto WME
Philippe Verhaest

Wat voor Lieven Mathys startte als wat leuke hebbedingen uit vervlogen tijden verzamelen, is ondertussen uitgegroeid tot een ware passie. Met brol.de.luxe koopt en verkoopt hij objecten die synoniem staan voor een goede brok nostalgie. Niet om er geld mee te verdienen, zegt hij, “maar om ze een tweede leven te schenken.” Nu heeft hij zijn verzameling in een klein atelier ondergebracht.

By day is Lieven Mathys (49) communitymanager bij De Krant van West-Vlaanderen, by night transformeert hij in een fanaat van al wat curiosa, vintage en antiek is. “Ik verzamel al een tiental jaar zaken die me een nostalgisch gevoel bezorgen”, opent Lieven. “In normale tijden doe ik niets liever dan verdwalen op rommelmarkten en keer ik altijd wel met iets leuk terug naar huis. Vooral zaken uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw springen er uit. Toen beleefde ik zelf mijn jeugd, een periode waarin alles warm en mooi was. Het eerste item dat ik (opnieuw) in huis haalde? Dat moet een LP van Elvis Presley geweest zijn.”

Lieven stouwde zijn tuinhuis, zijn hobbykamer tot zelfs een verloren hoek in een loods van een vriend tjokvol en begon stilaan ook zelf items online te verkopen om plaats te maken voor nieuwe vondsten. “Dat begon steeds beter te werken en begin 2020 besloot ik om een ondernemingsnummer aan te vragen en brol.de.luxe op te richten. De naam zegt het eigenlijk zelf: wat voor de ene brol is, kan voor de andere van onschatbare waarde zijn. Mijn missie is om die dingen van de vuilnisbelt te redden en ze een tweede of zelfs derde leven te schenken.”

“Mijn missie? Dingen een tweede of zelfs derde leven schenken”

De coronacrisis zorgde ervoor dat het sociaal leven stilviel en Lieven zocht een uitlaatklep, iets waar hij op zijn eentje mee bezig kon zijn. Daarnaast gingen heel wat meer mensen op zoek naar vintage-spullen. En zo ging de bal rollen. “Dat voelde ik bij brol.de.luxe. In die mate zelfs dat ik nood had aan een fysiek punt om mijn voorraad op te slaan. Ik stootte op een ruime garagebox in de Ontvangerstraat die ik nu huur. Dat kan geen toeval zijn. In deze straat bracht ik heel wat van mijn kindertijd door bij de KSA en mijn tienerjaren met allerlei muziekgroepjes. Nu heb ik er mijn atelier waar ik aan de slag kan. Ik neem er bijvoorbeeld meubels onder handen vooraleer ik ze verkoop.”

Naast rommelmarkten slaat Lieven ook zijn ‘slag’ bij mensen thuis. “Je kan niet geloven welke schatten sommige zolders of kelders herbergen. Maar af en toe waag ik ook mijn kans op veilingen en kringwinkels afschuimen is ook vaste kost geworden. Veel mensen weten ondertussen dat dit mijn dada is en contacteren me zelf. Wat me de moeite waard lijkt, krijgt hier een plaatsje. In het weekend ben ik hier dan aan het werk. Dit is mijn mancave, maar dan zonder de pintjes.”

Geen winkelpunt

Het meest trots is Lieven op de oude lichtreclame van Playmobil die hij online vond, en zijn collectie Casala-stoelen. “Die dateren uit de jaren 60 en hebben een fantastisch design.”

Het is allesbehalve de bedoeling om vanuit de garage een winkelpunt te runnen, stelt Lieven. “Maar het zorgt er wel voor dat ik mijn huis en deze hobby van elkaar kan scheiden. Wie iets online bij me koopt, komt het vanaf nu hier oppikken. En soms zakken mensen van erg ver af. Ik kreeg al klanten uit heel Vlaanderen, maar ook uit Rijsel en zelfs Rotterdam. Winst wil ik echter niet maken. Zolang de opbrengsten mijn kosten dekken, ben ik tevreden. Trouwens, ik heb af en toe al geweigerd om iets te verkopen omdat de beweegreden fout zat. Zo was er eens iemand die een tinnen schaal met een reliëf van de Hallentoren wilde kopen om die te smelten. Toen ik dat hoorde, heb ik geweigerd om het van de hand te doen. Zo werkt het niet bij brol.de.luxe”, grijnst hij.

Binnenkort zullen enkele zaken van Lievens collectie te zien zijn in een nieuwe reeks op Ketnet. “Een rekwisietenbureau klopte daarvoor bij me aan. Gek hoe het kan lopen. Dit blijft een hobby, maar straks is brol.de.luxe indirect op televisie te zien.”

Contact: http://www.broldeluxe.be/ , 0475 820 831.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.