Lieven Maes en Niels Decapmaker nemen familiebedrijf Develtere in Moorslede over

Op de foto zien we Stefanie Hemerijck, Joost Develtere, Lieven Maes en Niels Decapmaker uit Sint-Eloois-Winkel. (foto JS) © ©2020 Jan STRAGIER
Redactie KW

Het bouwmaterialenbedrijf Develtere is niet alleen in Dadizele een begrip bij bouwbedrijven en aannemerskringen. De solide reputatie die ze hebben opgebouwd, na meer dan 200 jaar en acht generaties, is tot ver daarbuiten bekend. Onlangs werd het familiebedrijf van Joost Develtere overgenomen door Lieven Maes en Niels Decapmaker, die elk instaan voor de helft van de zaak. Zo komt er sedert 1815 een einde aan ‘een Develtere’ aan het roer van het schip.

Lieven Maes, een Winkelnaar, runt een bedrijf van tanktransport, goederenvervoer en projectontwikkeling in Sint-Eloois-Winkel en Niels Decapmaker was al 10 jaar werkzaam in het Oekense bedrijf Maeyaert aannemingen. Een gemeenschappelijke boekhouder bracht de bal aan het rollen, toen hij meedeelde dat Joost Develtere aan het uitkijken was om zijn bedrijf over te laten. Het kwam tot een overeenkomst waarbij Niels dagelijks in Dadizele te vinden is om als vervanger van Joost het bedrijf te runnen. Joost Develtere blijft er zelf wel nog actief.

Rijke geschiedenis

In 1815 startten drie broers De Veltere, toen nog een andere schrijfwijze, een aannemersbedrijf op van metselwerken. Halfweg de 19de eeuw richtte Thomas Develtere (de zoon van Maria, zus van de drie metselaarsbroers) de firma Develtere op. Hij was eigenlijk een bastaardzoon van Maria en trad in de voetsporen van zijn drie nonkels. Zijn zoon August nam daarna weer over. Eind de 19de eeuw was het de beurt aan Gustaaf Develtere, na WO I volgde Julien Develtere. Hij combineerde de verkoop van bouwmaterialen met eigen bouwprojecten. Onder andere twee zwembaden in Daiselpark, het latere Dadipark, één voor jongens en één voor meisjes, behoorden tot zijn realisaties.

Grootvader Julien was trouwens van geen kleintje vervaard. Hij trok naar wanbetalers met een groot broodmes in zijn hand. Op die manier werden die al snel op andere gedachten gebracht. In die tijd verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie in de Ledegemstraat. De grondstoffen kwamen met de trein in Ledegem aan, waar ze met de schop op een speciale tramwagon werden overgeladen. In Dadizele splitsten de sporen zich, waardoor de tram tot op de koer van het bedrijf kon rijden. Het duurde een hele dag om zo’n wagon te lossen. De levering aan huis gebeurde met paard en kar.

“Die naam staat garant voor kwaliteit en service en dat willen we zo houden”

Begin de jaren vijftig nam de vader van Joost, Jozef Develtere over en in 1994 was het uiteindelijk Joost Develtere, toen pas 26, die samen met zijn vrouw Stefanie Hemeryck, het bedrijf in handen nam. Het is niet altijd makkelijk geweest in de loop der jaren. Toen in 1975 Jozef op 48-jarige leeftijd overleed, was Joost pas zeven en zus Ann vijf. Precies daarom schreef de dokter toen een briefje dat de moeder van Joost het bedrijf beter zou overlaten. Maar moeder wou van geen verkoop weten. Dankzij haar en werknemer Willy Jacques gebeurde dat ook niet. Ook dat is een uniek gegeven. De vader van Willy en ook zijn zoon Filip werk(t)en voor het familiebedrijf Develtere. Ook daar drie generaties werknemers dus, trouw aan het familiebedrijf.

Activiteiten

Ruwbouwmaterialen, siergrind, natuursteen, stabilisé en mortel behoren tot het gamma. Samen met een site aan de Tuimelarestraat bezit het bedrijf een terrein van 2 ha. Dat laat hen toe een grote stockvoorraad aan te leggen.

“Dat is onze grote troef”, zeggen de nieuwe bedrijfsleiders, samen met Joost. “Mensen willen zien wat ze kopen, en, omdat we veel in voorraad hebben, kunnen we onmiddellijk leveren. En we zetten in op zowel aannemers als particulieren. We willen absoluut, net zoals in het verleden, dezelfde goede service garanderen in een modern, gedigitaliseerd bedrijf.”

Er is meteen ook een speciale Summerlake-actie. Summerlake is een popup zomerbar in de Meerhoek in Sint-Eloois-Winkel. Tijdens juli en augustus is de levering vanaf 1 ton grind gratis binnen een straal van 10 km rond Summerlake. (EDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier