Lieven Huys legt op 8 januari de eed af als kersvers burgemeester van Wingene

Vanaf 8 januari is Lieven Huys aan zet in het gemeentehuis van Wingene. “Ik ben tot in de puntjes voorbereid.” (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Vanaf 8 januari is Lieven Huys aan zet in het gemeentehuis van Wingene. “Ik ben tot in de puntjes voorbereid.” (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Na 31 jaar krijgt Wingene een nieuwe burgemeester. Hendrik Verkest zwaait af en zijn CD&V-partijgenoot Lieven Huys volgt hem op. “Er ligt een pak werk op de plank, maar dat zal ik met heel veel goesting in handen nemen”, benadrukt hij.

Zesentwintig politieke jaren staan er ondertussen al op de teller van Lieven Huys (48). Daarmee is de Zwevezelenaar gepokt en gemazeld in het Wingense gemeentehuis. Meteen na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 was duidelijk dat hij Hendrik Verkest als burgemeester zou opvolgen, op 8 januari zet hij die stap ook effectief. “Daar ben ik helemaal klaar voor”, glimlacht hij. “De voorbije twee jaar werd ik al bij elk groter dossier betrokken, het stuur zonder problemen overnemen, moet dus lukken.”

Hoe ben je eigenlijk in de politiek beland?

“Als jonge gast was ik nogal geëngageerd. Ik voetbalde bij de Rickvrienden, was lid van de Chirojongens in Zwevezele en zetelde in de jeugdraad… Ik was 20 jaar jong toen toenmalig jeugdschepen Diana Cannoot vroeg of ze eens mocht langskomen. Op een goeie dag stond ze, samen met Hendrik Verkest, aan de voordeur bij mijn grootouders, waar ik opgegroeid ben. Of ik bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 de lijst niet wilde versterken… Ik had meteen interesse, maar de voorwaarde was dat ik mijn diploma zou halen. Datzelfde jaar werd ik vanop de zestiende plaats met 878 voorkeurstemmen verkozen én studeerde ik af. Missie geslaagd, dus.” (lacht)

Ondertussen ben je 26 jaar gemeenteraadslid, waarvan de laatste elf als schepen. Een mooi parcours.

“Alles is erg organisch gegroeid. Ik ben de politieke ladder gestaag opgeklommen en heb daarbij altijd één gouden regel gehanteerd: tussen de mensen staan. Als amper twintigjarige deed ik dat al, nu nog altijd.”

“Hendrik Verkest beschouw ik als mijn politieke vader”

Op 8 januari leg je de eed af als nieuwe burgemeester van Wingene. Toch een stevige stap.

“Klopt, maar ik ben er klaar voor. De lokale politiek is een vitaal onderdeel van mijn leven geworden en neemt altijd maar meer tijd in beslag. Ik heb het speelveld ook zien veranderen. Nu is het Wingense gemeentebestuur een uit de kluiten gewassen kmo. Professioneel geleid, om en bij de 120 mensen in dienst… Daar wil ik mee mijn schouders onderzetten.”

Je behoudt wel je ‘dagjob’ bij Degroote Trucks & Trailers. Zullen beide functies met elkaar te combineren zijn?

“Daar ben ik van overtuigd. Ik sta elke ochtend om 5 uur op en de eerste 2,5 uur spendeer ik van thuis uit integraal aan mijn politieke ambt. Daarna trek ik naar Degroote en ‘fladder’ ik regelmatig richting gemeentehuis. Dat zal straks niet anders zijn. Al zal ik er een punt van maken op het gemeentehuis nooit met Degroote Trucks & Trailers bezig te zijn. Zo hou ik beide werelden wel zo goed mogelijk gescheiden. Mijn gezin steunt me in dit hele verhaal. Mijn echtgenote werkt als magistrate bij de rechtbank van Kortrijk en heeft eveneens een drukke job. We zijn perfect op elkaar ingespeeld.”

Hendrik Verkest was maar liefst 31 jaar lang burgemeester. Een eeuwigheid in de politiek. Je volgt een monument op.

(grijnst) “Dan druk je het nog zacht uit. Wat Hendrik voor Wingene en Zwevezele heeft betekend, kán je niet onderschatten. Hij heeft onze gemeente vormgegeven en gemaakt tot waar ze nu voor staat. Dat brengt een zekere druk met zich mee, maar ik ben dankbaar voor deze kans. Ik beschouw Hendrik als mijn politieke vader, de man die me de stiel heeft geleerd. Tijdens de coronacrisis hebben we nog nauwer dan voorheen samengewerkt. We zagen elkaar misschien zelfs meer dan onze vrouwen.”

Wat wil je meenemen uit het beleid van Hendrik Verkest?

“Veel. Als schepen werk je uiteraard anders dan als burgemeester. Ik wil net als Hendrik een verbindingsfiguur zijn, de lijm die het geheel samenhoudt en op de goeie weg zet. Ik neem het pakket van de huidige burgervader ook volledig over. Terwijl mijn bevoegdheden ( jeugd, sport en cultuur, red. ) naar Jens Danneels gaan. Hij wordt de nieuwe schepen en past perfect in het profiel dat we voor ogen hebben: stelselmatig nieuw talent kansen geven. Het stemt me ook tevreden dat Hendrik niet uit de gemeenteraad verdwijnt. Hij neemt mijn taak als voorzitter over. Ook een verbindende functie, iets wat hem op het lijf geschreven zal zijn.”

Waar liggen de uitdagingen voor de komende jaren?

“Dat zijn er een pak. De verbouwing en uitbreiding van ons gemeentehuis en de bouw van ons nieuwe vrijetijdscentrum worden twee belangrijke speerpunten, maar we zijn ook al gestart met het optrekken van de nieuwe brandweerkazerne in Zwevezele. Er ligt werk genoeg op de plank en dat wil ik met ons goed geoliede team meteen aanpakken.”

Tot slot: hoe zal je na een drukke dag op het gemeentehuis stoom aflaten?

“Simpel: door mijn job bij Degroote Trucks & Trailers te doen. Politiek is voor mij een erg lokale materie. Onder de kerktoren, zeg maar. Terwijl mijn job me vanuit mijn kantoor overal ter wereld brengt. De ideale combinatie. En een fietsritje met Omer Oe Beter zal ik ook na Nieuwjaar niet snel afslaan. Ideaal om je hoofd even leeg te maken.”