Lieve Zusjes, Stoere Broers over zwembadperikelen: “Waarom zou je niét in open water zwemmen?”

Simon Verschelde zoekt het liefst verkoeling in openlucht. © LZSB
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De steeds hogere kosten voor zwemplezier in de Kortrijkse zwembaden doen ook de discussie rond zwemmen in kanalen en rivieren hoog oplaaien. Dat is in ons land strikt verboden, maar veel mensen trekken zich daar niks van aan. Lieve Zusjes, Stoere Broers probeert de discussie op gang te brengen met een filmvertoning in de Budascoop. Het onderwerp ligt extra gevoelig na de verdrinkingsdood van een 21-jarige jongeman in het kanaal Bossuit-Kortrijk vorige week.

“We beseffen dat dit niet het ideale moment is voor onze filmvertoning”, opent Simon Verschelde van Lieve Zusjes, Stoere Broers, verwijzend naar de dood van de 21-jarige Norbert Nsanzimana die vorige week verdronk in het kanaal nadat hij verstrikt raakte in planten onder het wateroppervlak. “Maar nu de prijzen verviervoudigd zijn in sommige Kortrijkse zwembaden is zwemmen in open water actueler dan ooit. Ook ik zal in de toekomst zeker nog zwemmen in het kanaal. En waarom niet? In veel Scandinavische landen is zwemmen in waterlopen bijna overal toegestaan, tenzij anders aangegeven. De verantwoordelijkheid ligt daar niet bij de overheid, maar bij de zwemmers zelf. Wij vinden dat dat hier ook moet kunnen.”

Om de discussie op gang te trekken toont Lieve Zusjes, Stoere Broers op 22 augustus in samenwerking met de Budascoop de documentaire The Ponds. De film gaat over Hampstead Heat, een bos van 320 hectare met een uitgebreide dierenpopulatie, plus drie zwemvijvers in het Verenigd Koninkrijk. “Jaar in, jaar uit komen mensen er zwemmen. The Ponds is een hartverwarmende ode aan mensen met een passie voor openwaterzwemmen ongeacht de weersomstandigheden”, aldus Simon. “Want je mag die sociale functie zeker niet onderschatten”, besluit hij. Schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) kwam tot op zekere hoogte al tegemoet aan de verzuchtingen van de vaartzwemmers. Tegen mei 2020 moet het kanaal Bossuit-Kortrijk toegankelijk zijn voor sportzwemmers. Het gaat niet om het stukje aan de Kajakclub, waar nu al veel mensen zwemmen, wel om een zone van ongeveer 440 meter lang en 3 meter diep ter hoogte van de Abdijkaai. Zwemmen zal enkel kunnen op bepaalde tijdstippen en onder begeleiding. Alleen gediplomeerde zwemmers zullen toegang hebben. Pootje baden met de kinderen moet dus nog steeds in het zwembad. (AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier