Lieselotte Valcke (38) is opruimcoach ‘Less is Lottie’: “Orde ruimt ook je geest op”

Lieselotte Valcke leert haar dochter Franne om alles netjes op te bergen, ook de spelletjeskast. (foto KV)© Regional
Lieselotte Valcke leert haar dochter Franne om alles netjes op te bergen, ook de spelletjeskast. (foto KV)© Regional
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Lieselotte Valcke (38) uit Zwevezele gaf een jaar geleden haar job als verpleegster in het ziekenhuis op om op te ruimen. Je leest het goed. Naast haar eigen huishouden helpt ze anderen om orde te brengen in hun huis en hun hoofd. “Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest.”

Zeventien jaar lang werkte Lieselotte Valcke als verpleegster op de oncologieafdeling in het ziekenhuis. Tot ze bijna elke dag thuiskwam met migraine. “Na enkele doktersafspraken bleek dat ik hoofdpijn kreeg door te veel stress. Eerst geloofde ik dat niet, maar na het opruimen van de zolderkamer ervaarde ik zoveel rust en was mijn hoofdpijn verdwenen. Ik wist dat opruimen mij een therapeutisch effect bezorgde”, vertelt Lieselotte.

Genieten van orde

Een hobby groeide uit tot een zelfstandige zaak. Lieselotte volgde in 2019 een opleiding tot opruimcoach. “Al heel mijn leven heb ik genoten van een geordende omgeving. Ik volgde de cursus puur voor mezelf, maar al snel werd duidelijk dat ik hiermee verder wilde.”

Vorig jaar diende ze haar ontslag in als verpleegster en stampte ze haar bedrijfje uit de grond. Opruimcoach ‘Less is Lottie’ was geboren. “Ik werk nog als thuisverpleegster, maar dit jaar wil ik me enkel en alleen nog focussen op mijn job als opruimcoach”, glimlacht ze.

Mijn huis ligt er netjes bij, maar er moet ook geleefd worden

Het klinkt misschien raar; een opleiding om op te ruimen. En toch is het volgens Lieselotte iets wat niet iedereen uit zichzelf kan: “Opruimen is niet per se iets wat je moet leren, maar toch heeft niemand ons ooit getoond hoe we dat moeten doen. Wat je wel kan leren, is om knopen door te hakken. Veel mensen kunnen geen afscheid nemen van spullen die ze in huis hebben, waardoor opruimen soms moeilijk is. Met enkele tips van iemand die er neutraal naar kijkt, zoals ik als opruimcoach, komen ze al een heel eind. Momenteel mag ik niet fysiek bij de mensen langsgaan, maar ik organiseer wel wandelingen om mensen mentaal te coachen en tips te geven. Al verlang ik wel tot het moment dat ik weer bij de mensen thuis mag komen.”

Opgeruimd hoofd

Door de coronacrisis merkt Lieselotte dat steeds meer mensen haar hulp inschakelen. “Omdat we zo vaak online zijn, krijgen we veel prikkels. Dat zorgt voor een pak stress. Daarbij kunnen we ook niet ontspannen zoals het hoort. Als je dan nog eens thuiskomt en je hele huis moet opruimen, kan dat mentaal te veel worden.”

Lieselotte zelf heeft er alleszins nog niet genoeg van. “Mijn huis ligt er netjes bij, maar er moet ook nog geleefd worden. Natuurlijk leer ik mijn kinderen Robbe (14), Warre (12) en Franne (8) ook om alles op te bergen en iedereen heeft hier een huishoudelijk taakje.”

Nog een tip? “Zorg dat alles in je huis een vaste en logische plek krijgt. Lees je vaak in bed? Plaats de boekenkast dan in de slaapkamer. Zo loop je minder het risico dat alles rondslingert.”

Een sessie van vier uur met een nazorg kost 190 euro.

Meer info: www.lessislottie.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier