Lieselotte Olders aan de slag als communicatieverantwoordelijke bij gemeente: “Mensen hebben nood aan uitleg”

© WK
© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Lieselotte Olders (40) ging deze week aan de slag als communicatieverantwoordelijke bij de gemeente. De Oostendse staat meteen voor een belangrijke uitdaging. “Goede communicatie is cruciaal in deze tijden.”

Lieselotte Olders begon haar carrière bij de gouverneur, waar ze instond voor de provinciale rampenplanning en crisiscommunicatie. In 2008 ging ze aan de slag bij Toerisme Oostende en vandaar maakte ze in 2016 de overstap naar het filmfestival.

“Bij Toerisme Oostende was ik eerst accountmanager op de dienst Evenementen. Met film heb ik eigenlijk niet zoveel voeling, maar het Filmfestival Oostende is evenementieel gezien een fantastische uitdaging. Heel klein begonnen, nu een van de grootste publieksevenementen van de stad”, vertelt ze. “Die affiniteit met film werd de laatste jaren wel belangrijker, en zelf wou ik ook graag terug meer de richting van de communicatie uit. Het maatschappelijke belang daarvan, valt in deze bijzondere tijden nauwelijks te onderschatten: mensen hebben nood aan uitleg, ze willen weten waar ze aan toe zijn.”

De coronacrisis speelde dus ook een rol bij de overstap. “De culturele sector krijgt zware klappen, er is heel veel onzekerheid. Dat, in combinatie met een interessante vacature, heeft mij uiteindelijk de knoop doen doorhakken”, aldus Lieselotte. “Maar ik vind het wel belangrijk om te vermelden dat ik bij Filmfestival Oostende op goede voet vertrokken ben. Ik heb er heel veel geleerd.”

Lieselotte is zelf een geboren Oostendse, en woont er nog steeds. “De Haan geeft direct een heel ander gevoel, als ik hier binnenrijd, waan ik mij altijd een beetje in Disneyland”, glimlacht ze.

Favoriete kustgemeente

“Het is altijd al een van mijn favoriete kustgemeenten geweest, ook al heb ik er dan minder een band mee dan met Oostende.”

“Naast de voor de hand liggende verschillen met Oostende, zijn er ook heel wat overeenkomsten en elke kustgemeente zit met dezelfde uitdagingen: de verdubbeling van de bevolking in de zomermaanden, de combinatie van toerisme en goed voor je inwoners zorgen. In De Haan is alles natuurlijk wel een stuk kleinschaliger dan in Oostende, maar dat is juist een van de dingen die me aantrekken. En het is niet omdat een gemeente minder inwoners heeft, dat die minder goed geïnformeerd moeten worden.”

E-loket herbekijken

“De Haan schijnt overigens heel goed te scoren op vlak van burgertevredenheid. De mensen wonen hier graag, wat voor een communicatieverantwoordelijke ook scheelt”, knipoogt Lieselotte. Ze staat meteen voor een grote uitdaging. “Goede communicatie naar de inwoners wordt cruciaal in de vaccinatiecampagne. Daarnaast gaan we vooral de interne communicatie verder stroomlijnen. Het is op termijn ook de bedoeling om de digitale dienstverlening via het e-loket eens te herbekijken.”

Lieselotte is getrouwd met Pieter Lootens, en mama van David (8) en Jonas (6). In haar vrije tijd maakt ze zoals iedereen veel coronawandelingen met het gezin. “Ik was voor corona al een grote natuurliefhebber, maar sinds de eerste lockdown heb ik de West-Vlaamse provinciedomeinen enorm leren appreciëren. De Haan heeft trouwens ook veel mooie natuur dus ik ga mij hier zeker goed voelen”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.