Lieselot uit Ieper te zien in Rode Neuzenspecial: “Hulp zoeken is geen teken van zwakte”

Lieselot Del'Haye. © foto Diego Franssens
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het VTM-programma Liefde voor Muziek staat op vrijdag 13 november in het teken van Rode Neuzen Dag. De kandidaten van de vorige editie zingen voor zeven jongeren een nummer dat voor hen een speciale betekenis heeft. Voor de 20-jarige Lieselot Del’haye uit Ieper zingt Karen Damen Spirits van The Strumbellas. “Ik zong dit nummer altijd in de auto met mijn mama als we naar de psycholoog reden”, vertelt Lieselot, die eerder al een dichtbundel over haar tijd in de psychiatrie uitbracht.

Op VTM is er op vrijdag 13 november om 20.40 uur een speciale aflevering van Liefde voor Muziek in het teken van de Rode Neuzen Dag. De kandidaten van de vorige editie – Regi, Gene Thomas, Karen Damen, André Hazes, Sean Dhondt, Peter Vanlaet van Mama’s Jasje en Tom Dice & Kato van The Starlings – zingen dit keer geen bekende hits van elkaar. Neen, zeven jongeren bepalen de playlist van deze speciale uitzending. Elke artiest zingt speciaal voor één jongere een nummer dat voor hem of haar een speciale betekenis heeft. De zeven jongeren zijn tussen 18 en 21 jaar en hebben elk een opmerkelijk parcours afgelegd op sociaal, fysiek of mentaal vlak.

Psychisch kwetsbaar

Karen Damen zingt een heel speciaal nummer voor Lieselot Del’haye uit Ieper: Spirits van The Strumbellas. “Elke keer als ik met mijn mama naar de psycholoog reed, legden we dat liedje op in de auto”, vertelt Lieselot. “We kenden het helemaal van buiten en zongen het vaak uit volle borst mee. De teksten waren ook heel herkenbaar voor mij: spirits in your head en guns in your head. Ik heb ook slechte gedachten in mijn hoofd. Voor mij zijn dat een soort van demonen.”

Lieselot woont thuis bij haar ouders Nancy Vercooren en Johan Del’haye in Ieper. Ze volgde het middelbaar de eerste twee jaar in het Lyceum en de volgende vier jaar in het College in Ieper. Momenteel studeert ze Dieren in de Zorgsector in het avondonderwijs, weliswaar in combinatie met haar verblijf in de dagopvang in Pittem. Lieselot kampt immers al jaren met een ernstige psychische problematiek.

Gedichtenbundel

“Mijn psychische kwetsbaarheid begon toen ik acht was, nadat ik een trauma had meegemaakt”, vertelt Lieselot. “Daardoor kreeg ik emetofobie, een fobie voor overgeven. Dat heeft heel mijn leven bepaald. Op een gegeven moment was het zo zwaar dat ik het leven niet meer zag zitten. Ik heb ondertussen al een tiental zelfmoordpogingen gedaan. Ik kreeg daarnaast ook te kampen met een depressie en een angststoornis. Vorig jaar ben ik uiteindelijk in de PAAZ (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis, red.) terechtgekomen. Daar hebben ze me getest en bleek dat ik autisme heb.”

Verschillende keren werd Lieselot als opgenomen in de psychiatrie, waar ze de chaos in haar hoofd mooi en treffend beschreef in goudeerlijke gedichten. Uiteindelijk bundelde ze die gedichten in het boekje ‘(Over)leven met depressie en angst – gedichten uit de psychiatrie’, dat in april uitkwam.

Voorbeeld geven

Rode Neuzen Dag vindt dit jaar plaats op 4 december. De actie van VTM en Dexia vraagt opnieuw aandacht voor de weerbaarheid van jongeren. De actie steunt elk project dat het lichamelijk en mentaal welbevinden van jongeren kan verbeteren, want uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op 5 Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen. “Het is een heel belangrijk thema om aandacht aan te besteden, omdat er nog te veel mensen zijn die niet naar een psycholoog durven te stappen als ze zich niet goed voelen. Het is belangrijk dat wij het voorbeeld geven en zeggen: hulp zoeken is geen teken van zwakte, maar een teken van sterkte geweest. Mij hebben de sessies bij de psycholoog alvast heel hard geholpen”, getuigt Lieselot.

Nieuwe vrienden

Lieselot werkte dan ook graag mee aan het programma. “Dat was een heel tof weekend in de Rotonde in Westende. De eerste dag leerden we de BV’s kennen en hadden we gesprekken met hen. In mijn geval dus Karen Damen. ‘s Avonds reden we dan naar Brugge waar de opnames voor Liefde voor Muziek plaats zouden vinden. Zo konden we de set en het decor al eens verkennen en wisten we wat er ging gebeuren. De volgende dag zijn we dan een hele dag in Brugge geweest: schminksessie voor de opnames, de fotoshoot, noem maar op.”

“Elke keer als ik met mama naar de psycholoog ging, zongen we het nummer ‘Spirits’ luidkeels mee in de auto”

“De zes andere jongeren die meededen zijn één voor één topmensen die allemaal vrienden zijn geworden. Woensdag gingen we normaal allemaal samenkomen om de aflevering in preview te bekijken, maar door de coronamaatregelen moest dat online gebeuren. Vrijdag zal ik waarschijnlijk thuis kijken met mijn ouders en mijn broer Hannes en zijn lief”, weet Lieselot, die ondertussen hard blijft werken aan haar mentale weerbaarheid.

Paardrijden

“Deelnemen aan Liefde voor Muziek had me energie gegeven om voort te doen, maar daarna ben ik wel weer in een put gevallen waardoor ik opnieuw twee weken in volledige opname moest. Nu gaat het weer beter en ben ik in dagopname. Momenteel ben ik mijn programma aan het afbouwen, wat wil zeggen dat ik de maandag en de woensdag niet meer ga. Het is dus dubbel. Het was heel tof, maar net omdat het zo tof was viel ik van zo hoog, omdat ik geen uitdagingen of geen projecten meer had”, zucht Lieselot.

En daar komt dan nog eens de coronacrisis erbij. “Ik heb bijna tien weken volledig in quarantaine gezeten in de opname, want we mochten niet naar huis. Dat was heel lastig. Je kan niks doen en dat is de ideale voedingsbodem om weer te hervallen in je depressie. Gelukkig kon en kan ik wel nog paardrijden. Als ik me slecht voel, ga ik paardrijden en dan voel ik me weer beter. Psychologen en paarden spelen een belangrijke rol in mijn leven.”

De speciale uitzending van Liefde voor Muziek is vrijdagavond 13 november om 20.40 uur te zien op VTM. Meer info over de Rode Neuzen Dag vind je op www.rodeneuzendag.be.