Lieselot en Clem tonen smeedwerk tijdens ‘Buren bij Kunstenaars’

Clem en Lieselot. (foto AV)
Redactie KW

In het weekend kunt u weer volop ‘Buren bij Kunstenaars’ bezoeken, ook in Gullegem. Aan de Torrestraat 185 bijvoorbeeld tonen Lieselot Geeregat en echtgenoot Clem Vanhee hun ambachtelijke juwelen en messen en mag Clems moeder, Tinne Devulder, demonstreren hoe je ambachtelijk een boek bindt.

Het koppel woont nu ruim tien jaar in Gullegem. Clem (37) is messensmid en verdient zijn brood met het maken van koks- en jachtmessen in damaststaal, het edelmetaal dat destijds gebruikt werd voor onder meer samoeraizwaarden. Elk mes is als het ware een pièce unique en een kunststuk om te koesteren. Met zijn Atelier185 heeft hij onder de kunstsmeden de laatste jaren echt wel zijn stek veroverd.

Unieke resultaten

Lieselot (36) is van opleiding grafisch ontwerpster, werkte aanvankelijk voor een bureau, maar is ondertussen ook al vijf jaar zelfstandig actief onder de naam Lot of Design. Hiermee ontwerpt ze vooral originele trouw- en geboortekaarten en ontwerpen voor speciale gelegenheden. “Naast mijn grafisch werk was ik echter ook bijzonder getriggerd om juwelen te maken. Daarom startte ik een tweede firma, LunaLotta Jewellery”, klinkt het trots. “Ik maak juwelen in goud en zilver. Er zijn drie uitgesproken lijnen met elk een eigen typische stijl”, gaat Lieselot verder.

“Omdat ik vooral in middens van trouwers naam heb gemaakt, ontwerp ik natuurlijk ook ringen. Het liefst werk ik een uniek ontwerp uit aan de hand van een verhaal. Naast de traditionele edelmetalen kan dit nu ook in gerecycleerd restmateriaal van mijn mans werk: in damaststaal dus. Daarmee kun je heel knappe dingen realiseren. Het ontwerp gebeurt in nauw overleg met de klant. Als er dus echt een betekenis en een verhaal achter zit, krijg je de meest unieke resultaten.”

Lieselot krijgt ook almaar meer vraag naar rouwjuwelen. Ringen van partners, ouders en/of grootouders die een klein mensenleven zijn meegegaan en een zichtbare band voor het leven hebben betekend, kunnen gesmolten worden tot iets nieuws dat vol herinneringen en verhalen zit. Als dat lukt, zegt dit meer dan woorden ooit kunnen.”

Erkenningen

Haar ideeën ontleent Lieselot aan de Catalaanse beeldhouwer Gaudi, die natuur en architectuur op een bijzonder knappe manier wist te koppelen.

Het leverde haar als edelsmid en ambachtsvrouw al verschillende erkenningen op. Zij haalde als eerste West-Vlaamse de prijs binnen van Best Jeweller tijdens de Wedding Industry Awards: een erkenning binnen de huwelijksleveranciers die staat voor kwaliteit en vakmanschap. Ze kreeg voor haar vakmanschap begin dit jaar ook het label Erkend Ambacht toegewezen door de Commissie Ambachtslieden van de FOD Economie wegens het authentieke karakter van haar activiteit, het manuele aspect van haar werk en haar knowhow als ambachtsvrouw. Haar man kreeg trouwens voor zijn messencreaties eenzelfde label.

Tijd voor digitaal

Lieselot werd ondertussen ook een van de boegbeelden voor de campagne Tijd voor digitaal van de FOD Economie, KMO & Middenstand en Energie. “Dat mag misschien vreemd lijken, want wat hebben wij op het eerste gezicht met digitalisering te maken”, lacht Lieselot. “Als je echter beseft dat wij in ons ambachtelijke werk wel trouw blijven aan ons vak, maar voor de rest met onze tijd meegaan en alle verplichtingen digitaal regelen en oplossen, winnen we tijd, tijd die ons toelaat om nog extra met ons vak bezig te zijn.” (AV)

Atelier185, LunaLotta Jewellery by Lieselot Geeregat en ambachtelijk boekbinder Tinne Devulder zetten de deuren aan de Torrestraat 185 open op 18 oktober van 18 tot 21 uur, op 19 en 20 oktober van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur en op 21 oktober van 13 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier