Liesbeth Homans keurt Brugse zorgvereniging goed

Dirk De fauw: "Door onze openbare zorg in een nieuwe dynamische organisatie onder te brengen, willen we onze opgebouwde expertise ten volle inzetten om van Brugge een zorgzame stad te maken." © BELGA
Stefan Vankerkhoven

Minister Homans heeft deze week groen licht gegeven voor de opstart van een zorgvereniging in Brugge. Alle zorgdiensten van het OCMW Brugge worden in de vereniging ondergebracht.

Concreet gaat het om zeven woonzorgcentra inclusief kortverblijf en nachtopvang, twee dagverzorgingscentra en 142 serviceflats. Verder overkoepelt de zorgvereniging de thuiszorgdiensten zoals de dienst huishoudelijke hulp, de dienstencentra voor senioren en de organisatie van de maaltijdbedeling aan huis. Ook de verhuur van 450 seniorenwoningen van het OCMW kan, samen met een aantal ondersteunende diensten, deel uitmaken van de zorgvereniging. “Door onze diensten onder te brengen in een aparte organisatie willen we ook in de toekomst kwaliteitsvolle en betaalbare zorg voor alle Bruggelingen veilig stellen”, verduidelijkt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Door zelf in te zetten op betaalbare prijzen, vermijden we dat prijzen voor zorgverlening in Brugge de plan uit swingen

“We zijn er ons immers van bewust dat door de vergrijzing steeds meer senioren nood hebben aan zorgondersteuning. Heel wat private ondernemingen spelen ook in op zorgvragen van senioren. Alleen moeten we vaststellen dat de gehanteerde tarieven voor mensen met een bescheiden inkomen niet haalbaar zijn. Met de zorgvereniging willen we, samen met andere zorgpartners, er voor zorgen dat iedereen toegang heeft tot kwaliteitsvolle zorg. Door zelf in te zetten op betaalbare prijzen, vermijden we dat prijzen voor zorgverlening in Brugge de plan uit swingen. Maar we willen in de zorgvereniging ook inzetten op innovatie en vernieuwde methodieken, om nog beter zorg op maat te kunnen bieden aan iedere zorgvrager in Brugge.

Zorgzame stad

“Door onze openbare zorg in een nieuwe dynamische organisatie onder te brengen, willen we onze opgebouwde expertise ten volle inzetten om van Brugge een zorgzame stad te maken”, concludeert Dirk De fauw. “Bovendien zijn we door de verzelfstandiging van onze openbare zorgsector ook beter voorbereid op een eventuele inkanteling van het OCMW in de stad.” De OCMW-voorzitter benadrukt nog dat de personeelsleden van diensten die overgedragen worden naar de zorgvereniging zeker geen schrik moeten hebben. Voor hen verandert er immers niet veel. Ze behouden hun loon en alle opgebouwde rechten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier