Liesbeth Delodder (27) uit Wingene zoekt muntjes voor goede doel

Liesbeth Delodder. (foto KV)
Liesbeth Delodder. (foto KV)
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

De culturele sector steunen met 1- en 2 eurocentjes? Liesbeth Delodder (27) uit Wingene wil een schilderij maken met de centjes om daarna te verkopen en de opbrengst te schenken aan Sabam, de vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. “De artiesten worden nu te vaak vergeten”, zegt Liesbeth.

Op een ochtend werd Liesbeth Delodder (27) wakker met het idee om een schilderij te maken met rosse centjes. “Door corona probeer ik me op creatieve manieren bezig te houden en heb ik verf en penselen ingeslagen. Veel mensen hebben tig 1 en 2 eurocentjes liggen waar ze niets mee doen. Ik kan er mijn creatieve ei in kwijt en wil het kunstwerkje verkopen om de opbrengst te schenken aan het goede doel”, zegt ze.

Via Sabam zorgt ze ervoor dat het geld naar de bredere culturele sector gaat, want een bepaalde artiest voortrekken wilde ze niet. “Ik ben fan van heel veel muziekgroepen en schrijf zelf enorm veel teksten. Ik zou het niet over mijn hart kunnen krijgen om er dus één iemand uit te pikken.”

Passie voor muziek

De culturele sector lijdt al maanden onder de coronacrisis en toch besliste Liesbeth plots om er nu iets aan te doen. “In september vorig jaar kwam ik in contact met Ariel Garibotti, een Braziliaanse artiest. We leerden elkaar kennen via de app Ablo, waarop je mensen uit de hele wereld ontmoet. Ariel toonde me met hoeveel passie hij zijn liedjes schrijft. Door corona kunnen veel artiesten hun passie en hun werk niet meer uitvoeren. Dat kon ik niet langer aanzien.” Wie nog rostjes heeft liggen, mag Liesbeth via Facebook contacteren. “Je kan er mij een groot plezier mee doen.”

Altijd schrijven

De Braziliaan gaf Liesbeth niet enkel een inkijk in de muziekwereld, maar gaf haar zelfvertrouwen een boost. “Dagelijks pen ik teksten neer in mijn notitieboekjes. Daarin kan ik mijn gedachten en gevoelens kwijt. Ariel, die ondertussen een goede vriend is geworden, zei me dat ik die teksten niet meer voor mezelf mocht houden. Ik draag een stevige rugzak met me mee, maar besefte stilaan dat het tijd werd om niet meer in mijn eigen schaduw te lopen.” Van jongs af aan was Liesbeth al geboeid door taal en schrijven. “Altijd heb ik een schriftje en een balpen op zak, want ik schrijf over alles wat ik zie en hoor. Ook in ‘Het winkeltje’ waar ik werk hoor ik verhalen die ik onmiddellijk opschrijf om ze om te vormen tot eigen teksten.” Nu ze de kracht heeft gevonden om door te gaan, plaatst ze haar teksten soms op Facebook. “Het doet deugd om de positieve reacties te lezen. Ik krijg soms berichtjes van mensen die zich sterker voelen door wat ik schrijf”, glimlacht Liesbeth.

Liesbeth is volop bezig met het schrijven van twee boeken. “Het zou leuk zijn om het eerste boek tegen mei te kunnen publiceren. Het wordt deels een doe-boek waarmee ik anderen wil motiveren om meer zelfvertrouwen uit te stralen. Iets waar ik zelf heel lang mee geworsteld heb.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.