Lien en hond Ralf uit Sint-Eloois-Winekl helpen kinderen met hun angst omgaan

Lien Vanmarcke en haar bordercolie Ralf gaan samen aan de slag. (foto Jan Stragier) © ©2020 Jan STRAGIER
Wouter Vander Stricht

De Winkelse Lien Van Marcke (45) heeft in Nederland een unieke opleiding gevolgd waardoor ze zich nu ‘Dog Assisted Coach’ mag noemen. Met haar hond Ralf als co-coach gaat ze aan de slag om kinderen met hun angsten te leren omgaan.

Lien Van Marcke woont met haar man Lorenzo Lefever en hun jong volwassen kinderen Lars (19), Eva (18) en Jill (16) op het Rozenplein in Sint-Eloois-Winkel. Ook haar border collie Ralf (3) neemt een prominente plaats in binnen het gezin. Lien werkt nu samen mee met haar man in hun aannemersbedrijf, maar ze stond lange tijd in het onderwijs. “Ik gaf er vooral les aan jongeren tussen 15 en 18 jaar in het beroeps secundair onderwijs. Ik had een zwak voor jongeren met een rugzakje, ik ontfermde me over hen.”

“Als kind waren mijn idolen de honden uit strips en (teken)films”

De passie voor kinderen had ze dus al, net als de liefde voor dieren. “Van kindsbeen bekommerde ik me om dieren. Als kind waren mijn idolen de honden uit strips en (teken)films.”

Het leven ten huize Lefever-Van Marcke veranderde sterk toen er een hond in huis kwam. “We kozen voor een border collie omdat die het best past in ons sportief gezin.”

Stevig examen

Maar Lien wou meer doen met Ralf en ontdekte de opleiding ‘dog assisted coach’ bij Pets4Care in Nederland. “Iedere maand trokken we voor twee dagen naar Nederland. We overnachtten er in een B&B. We waren er de enige Belgen en tijdens de opleiding was Ralf dan ook de enige hond die West-Vlaams begreep. We kregen er les van diverse experten die ons de kneepjes bijbrachten en gingen ook op consult bij Sam Turner, een ethologe (gedragsbiologe, red.) We gingen er dieper in op het gedrag en de psychologie van kind en hond. Het is ook een postgraduaat. We moesten flink studeren en een stevig examen afleggen.” Maar dat werd met brio gedaan, waardoor Lien, maar ook Ralf nu hun diploma hebben. “We werken altijd samen en vormen een team.”

Hondentaal

Lien en Ralf zijn ondertussen al aan de slag. Onder de noemer ‘Kindercoaching PØØT’ leren ze kinderen met hun angsten om te gaan. “We werken eigenlijk op drie sporen. We zetten Ralf als gecertificeerde therapiehond in bij het omgaan met diverse angsten of een negatief zelfbeeld. De hond weerspiegelt het gedrag van het kind en met onze hulp komt het kind tot een oplossing. Een tweede traject is het helpen overwinnen van angst voor honden, ook bij volwassenen. Bij de eerste drie sessies binnen dit traject is Ralf niet aanwezig, wel zijn pluchen evenbeeld. Daarna komt Ralf wel in actie, maar pas wanneer de cliënt er zelf klaar voor is. We forceren niets. Het derde luik is ‘kind en hond veilig met elkaar leren omgaan’. Voor mensen die een hond in huis willen nemen, kunnen we met de kinderen al aan de slag en hen leren hoe ze een hond kunnen benaderen. Ze leren de hondentaal ook beter begrijpen “

www.kindercoachingpoot.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier