Liefst 1 op 3 inwoners van Mesen heeft buitenlandse origine: “We zijn de perfecte vredesstad”

Burgemeester Sandy Evrard.© EF
Burgemeester Sandy Evrard.© EF
Redactie KW

Exact 141.854 inwoners van West-Vlaanderen, ofwel 11,91 procent van het totaal, heeft buitenlandse roots. Dat blijkt uit de Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor van de Vlaamse overheid. Dat is een stijging van 57.518 mensen in tien jaar tijd. In heel Vlaanderen is 21,88 procent van buitenlandse herkomst, in Mesen is dat liefst 28,42 procent. “We zijn de vredesstad bij uitstek,” reageert burgemeester Evrard met een kwinkslag.

In Mesen wonen 295 mensen van buitenlandse herkomst. De kleinste stad van het land met 1038 inwoners telt ook nog eens 11 verschillende nationaliteiten. De grootste aanwezige nationaliteit is de Franse, logisch gezien de ligging van Mesen tegen de landsgrens. “Aan onze buitenlandse inwoners bieden we zeker de nodige faciliteiten aan. Onze gemeentelijke diensten spreken dan ook de twee officiële landstalen zoals de wet dan voorschrijft voor een faciliteitengemeente. Zelf spreek ik daarnaast ook Engels en wat Duits. En verder de universele gebarentaal.” Samen met de personeelsleden van de sociale dienst gaat de burgervader in gesprek met de inwoners van buitenlandse oorsprong. “Ik help ze graag verder met hun papierwerk en vertel hen over het belang van onder meer de sociale zekerheid, de mutualiteit of nog een hospitalisatieverzekering. Op die manier vermijd ik hoge facturen voor deze mensen. Facturen die uiteindelijk op het bureau van de sociale dienst zouden terechtkomen.”

Pestkop

Sandy Evrard kent als geen ander burgemeester van ons land zijn inwoners. “Iedereen komt overeen met iedereen. Groot vandalisme en zeker criminaliteit blijven uit. Daar waar in de grote steden wel eens een auto in de fik staat, worden hier geen dergelijke feiten vastgesteld.” Dat Mesen de laatste maanden toch geconfronteerd wordt met vandalisme, wijst volgens de burgemeester zeker niet op de multiculturele samenleving. “Wel op een pestkop. Meer wil ik daar niet meer over zeggen. We zijn er wel van overtuigd dat we de dader zullen kunnen ontmaskeren.” (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier