Liefhebbers van Hobbit en Lord of the Rings strijden om titel in BK Battle Game

Sfeerbeeld. © Davy Coghe
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Lintmeters, boeken, dobbelstenen en miniatuurfiguren. De tafels van de Middle-Earth Strategy Battle Game liggen vol, de spanning is te snijden. De deelnemers strijden om de Belgische titel in deze strategy-game. Hoofdprijs is een ticket voor het WK in Manchester, er staat dus heel wat op het spel.

‘Clash by the moonlight’, is het scenario dat de deelnemers in deze eerste ronde van het kampioenschap naspelen. Met behulp van hun legers, de instructieboekjes en dobbelstenen proberen ze de tegenstander te verwonden of de generaal te vermoorden. “Elke miniatuur heeft zijn eigen statistieken, krachten en waarden. De deelnemer die met wat hulp van de dobbelstenen zijn sterke pionnen goed uitspeelt en laat vechten tegen de pionnen van de tegenstander, wint het spel door het grootste aantal punten te verzamelen”, vertelt Dimitri Tanghe, organisator van dit kampioenschap. De lintmeters die de spelers gebruiken zijn van levensbelang. Ze meten immers in inches af hoe ver de miniaturen van elkaar verwijderd staan. Op die manier achterhalen ze hoe schadelijk een bepaalde aanval is, welke aanval de spelers kunnen uitvoeren of hoe ze andere pionnen kunnen uitschakelen.

Het gaat er erg serieus aan toe op het BK Battle Game.
Het gaat er erg serieus aan toe op het BK Battle Game.© Davy Coghe

In de aanloop naar dit kampioenschap werd er de laatste weken net als bij andere sporten heel wat ‘getraind’. Veel spelers oefenden tegen elkaar om de regels op te frissen of om strategieën uit te proberen: “Echt trainen kan je hiervoor niet, maar hoe meer je het spel speelt, hoe vlotter het uiteindelijk gaat”, zegt de organisator.

Discussie

Het is bij dit spel belangrijk om inzichten te krijgen in de spelregels en kwaliteiten van de tegenstander. Over die regels wordt er soms ook wel even gediscussieerd: “We zijn met twee judges die bij discussies tussenkomen. Dat gebeurt niet vaak, want hier heerst een heel gemoedelijke sfeer, maar soms zijn er onenigheden over interpretaties van de regels. Er zijn volledige boeken met regels, dus dan kan dat al eens gebeuren”, lacht Tanghe.

Deze jongeman amuseert zich.
Deze jongeman amuseert zich.© Davy Coghe

Kyano Nierijnck is met zijn veertien jaar de jongste deelnemer van het BK. Hij speelde net gelijkspel tegen zijn Franstalige tegenstander: “Het was een zeer moeilijk spel. We streden allebei met hetzelfde leger, waardoor we erg van de dobbelstenen afhingen om door te breken. Twee dezelfde legers hebben ook dezelfde kwaliteiten, maar ik heb met behulp van mijn paarden geprobeerd om hem te verwonden. Ik stuurde mijn paarden langs de flanken in de hoop om hem te verassen, maar hij verdedigde sterk.” Hij leerde de laatste jaren stilaan meer over het spel. Hij groeit elk jaar, maar kan nog veel leren van oudere spelers. “Ik leerde het kennen via Dimitri en begon met de basisversies van het spel. Stilaan leer je meer en meer regels kennen. Bovendien spelen we altijd in het Engels, dus het spel is ook goed voor mijn talen.”

Hinderlaag

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen. Dat doe je door generaals te vermoorden of andere pionnen te verwonden. Ook de nagebootste gebouwen en obstakels hebben een speciale waarde in het spel. Ze zijn dus allesbehalve louter illustratief. “Sommige gebouwen dienen ook effectief als obstakel. Als je sommige spelers achter zo’n gebouw verstopt, kunnen ze niet gewond raken bij aanvallen. Anderzijds kan je die obstakels ook gebruiken om een hinderlaag op te zetten. Zo kan je de tegenstander verrassen met een sterke aanval en hem verslaan zonder dat hij het zag aankomen. Bij zo’n strategie is het voor de tegenstander dan ook moeilijk om te verdedigen”, vertelt Tanghe verder.

Even overleggen.
Even overleggen.© Davy Coghe

De winnaar van het tornooi van zaterdag mag meestrijden voor de wereldtitel. Dimitri Tanghe was er al vijf keer bij. Hij gaat er helemaal in op, maar spelplezier primeert altijd: “Ik kon nog nooit winnen. Mijn beste plaats was eens 26e op 200 deelnemers. Dat is sterk voor een Belg, want onze community hier is klein. Andere landen hebben veel meer spelers waardoor ze meer kunnen oefenen.”

“Etenstijd, de pizza’s zijn bijna klaar”, horen we Dimitri roepen. De eerste ronde zit er net op, de punten worden geteld en de spelers nemen een pauze. Later zaterdagnamiddag staan de andere drie rondes op het programma. De speler met de meeste overwinningspunten wordt Belgisch kampioen en mag naar het WK in Manchester.

Zie ook de reportage die vrijdag verscheen in KW Brugsch Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier