Lid mensensmokkelbende die opereerde vanaf West-Vlaamse parkings krijgt mildere straf

© BELGA
Redactie KW

Een 27-jarige Albanees heeft in de Brugse rechtbank 40 maanden cel gekregen, waarvan 28 effectief, voor zijn betrokkenheid bij een Albanese bende die op anderhalf jaar tijd 143 vluchtelingen naar het Verenigd Koninkrijk smokkelde vanaf West-Vlaamse snelwegparkings.

In het voorjaar van 2019 trof de politie geregeld Albanezen aan in de regio rond Veurne. Met telefoontaps en observaties werd een grote mensensmokkelorganisatie in kaart gebracht. Die regelde “gegarandeerde” transporten, waarbij Albanese slachtoffers met medewerking van vrachtwagenchauffeurs naar het Verenigd Koninkrijk werden gesmokkeld. Volgens het Brugse parket organiseerde de bende tussen 31 januari 2018 en 29 augustus 2019 zestig transporten, onder meer vanaf snelwegparkings en industrieterreinen in West-Vlaanderen, waarbij 143 illegalen gesmokkeld werden. Daarbij werden ook koelwagens gebruikt.

Mildere straf

Adriatik H. (40), een Brit met Kosovaarse roots, kreeg in juli vorig jaar als bendekopstuk bij verstek tien jaar cel, maar tekende al verzet aan. Zijn luitenants in België kregen vijf en zeven jaar effectief. De overige beklaagden kregen tot zes jaar cel. Fisnik L., kreeg bij verstek vier jaar cel omdat hij vluchtelingen hielp onderbrengen in safehouses. De Albanees werd in mei gearresteerd in het Verenigd Koninkrijk en tekende toen verzet aan tegen zijn veroordeling.

De advocate van H. drong tevergeefs aan op de vrijspraak. “Mijn cliënt werd veroordeeld op basis van gegevens op een smartphone die de zijne niet was”, pleitte meester Nadia Lorenzetti. “Hij mocht die gebruiken om zijn familie te contacteren, omdat hij op zijn eigen toestel geen internet had.”

De rechter hechtte hier geen geloof aan, maar milderde de straf wel. Hij legde ook een geldboete op van 72.000 euro, waarvan de helft met uitstel. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier