Lichtkunstenaar Marnick tovert zijn huis in Blankenberge om tot winterwonderland

Marnick en zoontje Alejandro voor het winterdecor in de Vredelaan.
Marnick en zoontje Alejandro voor het winterdecor in de Vredelaan. "Ons huis is precies een bedevaartsoord."©WK WK
Redactie KW

Marnick Croes legde deze week de laatste hand aan zijn prachtige wintertafereel in de Vredelaan in Blankenberge. Nieuw dit jaar is de ijsgrot – compleet met pinguïns – voor zijn garage. “Door corona had ik daar eindelijk eens tijd voor”, aldus Marnick.

Af en toe is er een kleine opstopping in de Vredelaan. Niet alleen fietsers en wandelaars, ook autobestuurders houden voor het huis van Marnick Croes halt om foto’s te nemen. “Achterliggers moeten maar wachten”, grijnst hij.

Bedevaartsoord

Zijn winterdecor is al jaren een trekpleister voor de liefhebbers. “Maar dit jaar is het precies een soort bedevaartsoord. Misschien komt dat door de grot”, knipoogt Marnick. “Ik heb nog nooit zoveel bekijks gehad.”

Het tafereel oogt dan ook indrukwekkend. We zien sneeuwuilen, rendieren, poolvossen, pinguïns… “En gemakkelijk tienduizend lichtjes”, glimlacht Marnick. Z’n absolute pronkstukken zijn echter de twee sneeuwpanters, bovenop zijn balkon. “Die kregen een ereplaatsje. Ik ben zelf ook heel blij met het resultaat, maar het is een helse karwei geweest. Twee maanden ben ik eraan bezig geweest, in weer en wind.”

Hele reeks foto’s

De witte verf van zijn ijsgrot droogde Marnick met de haardroger, centimeter per centimeter. “Maar als ik dan de reacties zie, is dat bijzaak. De mensen stoppen niet zomaar om één fotootje te nemen, ze maken er meteen een hele reeks. Ik krijg eer van mijn werk”, aldus Marnick.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier