Lichtjes meer coronabesmettingen in Oostende

© Stad Oostende
© Stad Oostende
Hannes Hosten

In Oostende is het aantal coronabesmettingen de voorbije week lichtjes gestegen, maar in de woonzorgcentra kwamen geen besmettingen bij en het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen daalde.

Wekelijks geven de stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers. Het aantal besmettingen in Oostende is in de week van dinsdag 9 tot en met maandag 15 maart lichtjes gestegen. De afgelopen week werden er in Oostende 84 besmettingen met corona vastgesteld. Vorige week waren er dat 67. In lijn met de nationale trend is er dus een lichte stijging. Relatief waren er in Oostende ongeveer 117 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 30 procent van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (25).

De positiviteitsratio is ook opnieuw gestegen: afgelopen week werden in het testcentrum 697 coronatesten afgelegd, waarvan 68 (ofwel 9,8 procent) een positief testresultaat opleverden. De cijfers tonen aan dat het belangrijk is om waakzaam te blijven en alle maatregelen zo goed mogelijk vol te houden.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen: positieve evolutie

In de Oostendse woonzorgcentra kwamen er voor de tweede week op rij geen nieuwe besmettingen bij. Alle woonzorgcentra in Oostende zijn coronavrij, behalve A. Lacourt en Ons Geluk, waar nog enkele bewoners verblijven die aan het herstellen zijn van een besmetting een paar weken terug.

In de Oostendse ziekenhuizen daalt het aantal patiënten die opgenomen zijn voor corona. In AZ Damiaan worden momenteel 19 patiënten met covid verzorgd, van wie er drie intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden acht patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie twee op de afdeling intensieve zorgen. In totaal liggen er dus tien covidpatiënten minder dan vorige week in de algemene ziekenhuizen in onze stad. Het revalidatieziekenhuis BZIO heeft net als vorige week geen patiënten meer met corona.

De scholen zijn een aandachtspunt, daar is een lichte toename van het aantal besmettingen merkbaar.

Vaccinatiecentrum rondt kaap van de 1.000 vaccinaties

Op vandaag kregen al 1.222 burgers een eerste prik in het vaccinatiecentrum in het Kursaal. Deze week komen vooral 85-plussers die nog thuis wonen langs voor een eerste vaccin. Ook in de communicatie is er de komende weken extra aandacht voor de oudere Oostendenaars. Er is een folder met alle praktische uitleg, die onder andere verspreid wordt via de maaltijdbedeling van de ontmoetingscentra en via de verschillende thuiszorgdiensten.

Over twee weken valt het stadsmagazine De Grote Klok in alle Oostendse bussen, met extra ruimte voor vragen en antwoorden over de vaccinaties. Ook in enkele gratis huis-aan-huisbladen plaatst de stad een infopagina.

Het vaccinatiecentrum is momenteel ook bezig met de voorbereidingen van mobiele vaccinaties voor ‘collectiviteiten’ die buiten de woonzorgcentra vallen: assistentiewoningen, dagcentra en kloosters. In die voorzieningen verblijven ook heel vaak risicopatiënten en ouderen, dus waar mogelijk is het efficiënter dat een vaccinatieteam ter plaatse komt om het vaccin toe te dienen.

Slechts vier ‘corona-pv’s’

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er waren niet minder controles dan anders, maar wel een pak minder overtredingen. Er werden afgelopen week vier ‘corona-pv’s’ opgesteld in Oostende: twee inbreuken op de mondmaskerplicht, twee keer voor het niet-naleven van de avondklok.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.