Lichterveldse Wereldwinkel verhuist en krijgt ‘koffiehoekje’

Hier komt de nieuwe Wereldwinkel. Op de foto: vrijwilligers Emmi Vandenbussche, Kris Vandenbussche, Heidi Casteleyn, Ine Degrande en Dorine Beernaert.© Foto Kurt
Hier komt de nieuwe Wereldwinkel. Op de foto: vrijwilligers Emmi Vandenbussche, Kris Vandenbussche, Heidi Casteleyn, Ine Degrande en Dorine Beernaert.© Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

De Oxfam Wereldwinkel van Lichtervelde opent op zaterdag 12 en zondag 13 juni de deuren op een nieuwe locatie in de Marktstraat. De winkel neemt zijn intrek op het hoekhuis waar zich voorheen een pitazaak bevond. “We willen dat de Wereldwinkel een ontmoetingsplaats wordt”, zegt Kris Vandenbussche.

Ver zullen de vrijwilligers van de Oxfam Wereldwinkel niet moeten sleuren met dozen en meubilair. De winkel met fairtradeproducten verhuist van Marktstraat 26 naar… Marktstraat 62.

Reden van de verhuis: eind juni loopt het huurcontract na 18 jaar af. De Wereldwinkel opent op 12 en 13 juni in het pand op de hoek van de Markstraat en de Middenstraat. Tot enkele jaren geleden zat daar een pitazaak, in een verder verleden een kledingzaak.

Koffiehoekje

En vanaf midden juni dus een Wereldwinkel. “Vanaf het begin van onze zoektocht was het duidelijk dat we méér wilden dan enkel onze winkelactiviteiten verhuizen”, zegt Kris Vandenbussche. “Het nieuwe pand heeft dan ook heel wat troeven. Doordat de ruimte door de eigenaar werd ingericht als café, kunnen wij er een koffiehoekje inrichten. Bezoekers kunnen er onze producten ontdekken én proeven in een gezellig kader. We willen echt een laagdrempelige ontmoetingsplaats worden.”

Ontmoeting wordt dan ook een heel belangrijke functie van de nieuwe Wereldwinkel, ook buiten de openingsuren. “We kozen bewust voor mobiel winkelmeubilair, zodat er plaats kan gemaakt worden voor bijvoorbeeld een cocktailavond, thee-degustatie of veggie-tasting ”, zegt Kris.

Bijkomende troef van het pand is de vergaderruimte op de tweede verdieping. “Die willen we ter beschikking stellen van organisaties die zoeken naar een gezellig onderkomen. Dat schept bovendien mogelijkheden voor nieuwe samenwerkingen. We stellen onze accommodatie graag open voor iedereen die wil werken rond duurzaamheid, solidariteit, korte keten enzovoort. Zo denken we aan een closet-sale, repair-café of een gezelschapsspelennamiddag.”

Vrijwilligers gezocht

Kris lanceert tot slot nog een oproep naar nieuwe vrijwilligers. “Onze stevige groep heeft nu al de handen vol”, zegt hij. “Willen we onze werking uitbreiden, dan zullen nieuwe handen meer dan welkom zijn. We zoeken zowel mensen die sporadisch kunnen bijspringen als vrijwilligers voor een duurzamer engagement. Alle hulp is welkom.”

Wie vrijwilliger wil worden, kan een mailtje sturen naar oww.lichtervelde@gmail.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.