Lichterveldse verenigingen mogen hopen op coronacenten van de gemeente

Een sfeerbeeld van de Roksjesfuif in oktober 2019. Zulke taferelen krijgen we dit najaar niet te zien in zaal De Zwaan. © BQ Photography
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Lichterveldse verenigingen die een pak centen verloren door de coronacrisis, mogen hopen op steun van de gemeente. Zo komt er mogelijk een verhoging van de jaarlijkse subsidie. De plannen worden maandag toegelicht op de gemeenteraad.

Het hoeft geen betoog dat heel wat verenigingen zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Sinds ons land half maart in lockdown ging, vonden nog amper evenementen plaats. En dus kwam er nog maar weinig geld in het laatje, terwijl er nog altijd facturen moeten betaald worden.

Getroffen verenigingen hoeven echter niet te wanhopen, want ze maken kans op financiële steun van de gemeente. Maandag wordt op de gemeenteraad, die uitzonderlijk in De Schouw plaatsvindt, een toekomstplan voorgelegd en wellicht goedgekeurd. Verenigingen zouden voor het werkjaar 2020 een subsidie krijgen die het gemiddelde bedraagt van de laatste drie jaar, mét een mogelijke verhoging.

Er zijn ook verenigingen die al steun ontvingen. Zo moest de vzw achter jeugdhuis De Keirse een tijdlang geen huur betalen aan de gemeente. Voor de extra steun kan de gemeente rekenen op het noodfonds jeugd, sport en cultuur van de Vlaamse overheid. Lichtervelde krijgt 88.691,85 euro.

Geen fuiven

Cultuurvereniging De Zwaan hoopt alvast op extra centen. Zij zagen een pak evenementen geannuleerd, maar ook het feit dat zaal De Zwaan nog amper gehuurd wordt, is een ferme streep door de rekening. “Er waren dit jaar zo’n 12 fuiven gepland in De Zwaan. Maak maar eens de rekening, als je weet dat een gemiddelde fuif ons toch 400 à 500 euro opbrengt”, zucht secretaris Luc Haeghebaert. “Gelukkig is het gemeentebestuur heel begripvol. Zo mochten we de grote zaal van De Schouw gebruiken om te repeteren in plaats van de kleinere – en dus niet coronaproof – zaal Pupiter. Maar dan wel aan de prijs van de Pupiter. Mooi!”

Ook de jeugdbewegingen zien zich een hoop inkomsten door de neus geboord. Oktober staat voor de deur en dat is doorgaans de start van het fuifseizoen, maar dat mogen ze ook vergeten. Geen Waar is Wally-fuif dus op 10 oktober en ook geen Roksjesfuif op 17 oktober. “Als alternatief zullen we kalenders verkopen om geld in het laatje te brengen”, klinkt het bij de Chirowietjes. “Onze spaghetti-avond op 25 oktober gaat trouwens wél door, zij het dan volledig coronaproof.”

De meisjesscouts voorzien ook een alternatief om extra centen in te zamelen. “We denken aan een kaas- en wijnverkoop, maar een concrete datum is er nog niet”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier