Lichterveldse nieuwjaarsbaby zorgt meteen ook voor viergeslacht

© Foto Coghe
Sarah Gadeyne

In het AZ Delta Roeselare werd op woensdag 1 januari om 11.40 uur het eerste kindje van 2020 geboren. Birgen en Elien mochten hun dochter Cilou verwelkomen met nieuwjaarswensen.

Cilou is het eerste kindje van Elien Neirynck (25) en Birgen Filez (31) uit de Koolskampstraat. Elien is afkomstig uit Egem en werkt bij haar vader in slagerij Neirynck in Egem. Birgen komt uit Roeselare en is eigenaar van het sales- en marketingbureau Like a Virgin uit Kortrijk. Samen wonen ze al vier jaar in Lichtervelde, en nu breidt hun gezin uit met een dochter. Cilou woog 3,150 kilogram toen ze om 11.40 uur geboren werd.

“Cilou was uitgerekend voor 3 januari. Op oudejaarsavond heeft Elien nog gewerkt in de slagerij van haar vader. Ze had een beetje last tijdens de zwangerschap en mocht een tijdje niet werken, maar enkele weken later zei de dokter dat het geen kwaad meer kon. Het is tussen Kerstmis en Nieuwjaar natuurlijk een heel drukke periode, dus was Elien er liever bij om te helpen”, vertelt Birgen.

Onverwacht

Elien heeft geholpen bij het maken van alle bestellingen voor oudejaarsavond, wat duurde tot 19 uur, waarna het koppel thuis Nieuwjaar vierde. “Ze voelde niets aankomen, dus het was onverwacht dat de weeën om 4 uur begonnen. In het ziekenhuis wisten we dat er nog een koppel aanwezig was, maar het moment dat de bevalling startte, wisten we dat onze dochter het eerste kindje zou zijn in het nieuwe jaar. Dat is leuk om te weten, maar het maakt niet uit.”

De vader van Elien had al een vermoeden dat het moment gekomen was. “Normaal ging Elien op nieuwjaarsdag opnieuw werken om de bestellingen te maken, maar toen ze niet kwam opdagen, had haar vader wel door dat het zo ver was”, lacht Birgen. “Cilou is om 11.40 uur geboren en rond 12.30 uur heeft Elien met het goede nieuws gebeld naar haar vader, toen de slagerij net gesloten was en al het personeel samen zat, dus iedereen was meteen op de hoogte. Ze waren natuurlijk zeer blij. Ook de overgrootouders zijn trots. Aan de kant van Elien zorgt Cilou voor een viergeslacht. We gaan de overgrootouders nog bezoeken met onze dochter, want Elien haar oma woont in een rusthuis en ook de anderen zijn al wat ouder.”

De naam Cilou was het idee van Elien, vertelt de trotse papa. “Ik heb zelf een speciale naam en wilde graag een simpele naam, een naam die iedereen zou begrijpen. Toen kwam Elien op het idee van Cilou. In het begin was ik niet helemaal overtuigd, maar de naam is beetje bij beetje gegroeid en nu vind ik hem zeer mooi.”

Liever januari dan december

De geboortedatum was niet zo belangrijk, maar Birgen had wel gehoopt op 2020. “We vreesden een beetje dat ze nog in december geboren zou worden, maar ze heeft naar ons geluisterd en gewacht op januari, ook al was het nipt”, lacht hij. “Het lijkt me leuker om in januari geboren te zijn dan in december, want anders zijn ze steeds de jongste van de klas. En natuurlijk speelt de slagerij ook mee, want het zal voor Elien altijd een drukke periode zijn tijdens het einde van het jaar, dus zou het niet zo leuk zijn om dan haar verjaardag te vieren.” (SG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier