Lichterveldse Laure studeert in Zuid-koreaanse hoofdstad Seoul

Laure Vangheluwe beleeft de tijd van haar leven in Seoul. © gf
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Nog tot in januari verblijft Laure Vangheluwe (21) in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, op 9.000 kilometer van haar thuisbasis in de Beverenstraat in Lichtervelde. Ze studeert er aan de ‘School of Business’ en verblijft er op kot. “Er valt hier altijd wel iets te beleven”, aldus Laure vanuit Zuid-Korea.

Laure Vangheluwe, die deze maand 22 wordt, vertrok in augustus naar Zuid-Korea. De dochter van Grietje Pollet en Hugo Vangheluwe volgt er de opleiding International Business aan de School of Business van Hanyang University. “Toen ik, ondertussen bijna een jaar geleden, moest beslissen waar ik naartoe wou op uitwisseling, was dat geen gemakkelijke keuze”, vertelt Laure. “Na lang twijfelen koos ik voor Seoul (Zuid-Korea), Chicago (VS) en Vancouver (Canada). Toen ik er wat meer over nadacht, leek het de meest leerrijke ervaring om uit mijn comfortzone te stappen en te gaan voor een onbekende cultuur. Ik was dan ook blij dat ik naar Seoul mocht. Een populaire bestemming, blijkbaar. Nu ik hier ben, begrijp ik dat heel goed.”

Op kot in Seoul

Pas begin januari keert Laure terug naar huis. Ze verblijft in Zuid-Korea in een zogenaamde goshiwon. “Je kan dat een beetje vergelijken met een kot. Ik vond het wel leuk om te verblijven in een gebouw met een heleboel andere internationale studenten. Je merkt hier wel heel goed dat er in Seoul evenveel mensen wonen als in heel België: de goshiwons zijn heel klein. Maar dat went veel sneller dan gedacht.”

De indrukwekkende skyline van Seoul.
De indrukwekkende skyline van Seoul.© Getty Images/iStockphoto

De Lichterveldse, die met Sanne en Silke twee oudere zussen heeft, amuseert zich te pletter in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. “De stad heeft een leuke, drukke, maar leefbare sfeer. De Koreanen zijn heel behulpzaam, maar een smartphone met internetverbinding is geen overbodige luxe. De kennis van Engels bij de lokale bevolking is heel beperkt. Veel uitleggen met gebaren is dan ook de boodschap.”

Wereld van contrasten

“Wat de stad zo fascinerend en leuk maakt, is het feit dat hier een wereld van contrasten is”, vervolgt Laure. “Je kan in één blik zicht hebben op de bergen, maar tegelijk ook wolkenkrabbers zien. En als je in een eeuwenoud tempelcomplex stapt, kan je op de achtergrond de neonlichten van de moderne buurt zien. Er valt hier altijd wel iets te beleven en heel veel winkels zijn 24 op 24 en 7 op 7 open. Koreanen zijn bovendien heel ijdel. Op mode- en make-upvlak is hier niks te gek. Ik denk dat ik hier al elke kleur van de regenboog in kapsels heb gezien. En make-up voor mannen is hier de norm. Iedereen doet hier gewoon zijn ding en dat vind ik heel leuk. Hoewel er in Seoul 11 miljoen mensen leven, heb je nooit het gevoel dat het te druk is.”

Geen heimwee

Laure bevindt zich op iets minder dan 9.000 kilometer van haar thuis in de Beverenstraat, maar had nog geen last van heimwee. “Behalve de eerste avond. Dan komt het besef dat je aan de andere kant van de wereld zit. Maar eenmaal je ontdekt hoe leuk het er is, gaat dat gevoel even snel weer over. Heimwee zal me alvast zeker niet vroeger naar huis krijgen. Ik heb natuurlijk ook het geluk dat ik leuke vooruitzichten heb: eind oktober komt er familie op bezoek. Er kwam ook al een vriendin uit Lichtervelde op bezoek, Nora Cnockaert, met wie ik naar Busan trok. Het is hier heel leuk en door het drukke leven zal het snel januari zijn. Ik wil later heel graag nog terugkomen, want vijf maanden zal te kort zijn om het hele land te verkennen.”

Laure Vangheluwe in een van de vele wolkenkrabbers in Seoul.
Laure Vangheluwe in een van de vele wolkenkrabbers in Seoul.© gf

De Vlaamse kost mist de studente allerminst. “De opties op culinair vlak zijn hier eindeloos, zoals in elke grote stad”, weet Laure. “Al domineert hier natuurlijk de Koreaanse keuken. Dat is heel lekker en afgezien van het feit dat het af en toe heel pikant is, ben ik het eten zeker nog niet beu. De meest voorkomende gerechten zijn Koreaanse barbecue, bibimbap (een soort menggerecht met rijst en groenten), de Koreaanse sushi ‘gimbap’ en noedels. Heel veel noedels. (lacht) Maar ik zou iedereen zeker een vakantie naar Zuid-Korea aanraden!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier