Lichterveldenaars brengen met Radio Lichtervelde tijdelijk lokale radio naar de huiskamer

In september wordt Radio Lichtervelde twee dagen lang de ether in gestuurd. (foto Kurt) © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Sinds enkele weken wordt werk gemaakt van een eigen (tijdelijke) radio: Radio Lichtervelde, een verbindend initiatief dat terug heel wat mensen in beweging brengt. “Er zit veel energie in Lichtervelde. Je voelt meteen die goesting”, stelt Annelies Demyttenaere.

In maart werden de krachten en talenten nog gebundeld om de lokale middenstand te steunen met het platform ‘Lichtervelde koopt lokaal’. In het weekend van 12 en 13 september staat een nieuwe uitdaging op stapel om twee volle dagen lokaal talent via de ether in de huiskamer te brengen. Een drietal weken geleden kwam Annelies Demyttenaere met het idee op de proppen, ingegeven door een ex-collega. “Mijn vroegere collega werkt nu voor de radio. Ik vertelde over Lichtervelde, hij over de lokale radio”, opent de initiatiefneemster die meteen veel respons kreeg op haar vraag voor een lokale radio in Lichtervelde.

“De vele reacties geven energie om verder te gaan en samen te zoeken wat we kunnen doen met dit medium. Ik lijstte alle voorstellen op, een heel gamma aan ideeën en opportuniteiten. Die proberen we nu met elkaar te verbinden.”

Rudi Quatacker (voormalig medezaakvoerder van Spar) zet mee zijn schouders onder het initiatief. “Vroeger had Rudi al een droom om met een lokale radio te starten. Radio is een leuk platform om community te maken. We willen veel Lichterveldenaars betrekken, van jong tot oud, bekend tot anoniem, individu tot vereniging… Rudi strikte al enkele Lichterveldenaars zoals Johny Vansevenant en Delfine Persoon voor interviews, maar ook enkele live-optredens staan al op het programma. We willen een heel divers programma brengen.”

Radio Brugs Ommeland

De lokale radio zal plaatsvinden in het gebouw en de tuin van Statiestraat 10, de toekomstige locatie van het Buurtpunt B’Korf. “We dromen ervan om zowel op zaterdag 12 en zondag 13 september, telkens van 10 tot 18 uur radio te maken. Radio Brugs Ommeland, te volgen via 102.7 FM, wil voor Lichtervelde de technische ondersteuning waarmaken.”

We hebben 1.000 zendminuten en willen deze laten sponsoren door een crowdfunding, we hebben 1 euro per minuut nodig. Ook lokale handelaars kunnen een steentje bijdragen. In ruil daarvoor kan er dan promotie gemaakt worden of kunnen er lokale munten tegenover staan. Sponsoren kan via het rekeningnummer van vzw Lichtervelde Lokaal: BE62 9733 8734 3161, met vermelding van e-mailadres in de mededeling. Je krijgt de mogelijkheid om in ruil van je financiële steun een return op jouw maat te kiezen. Via mail en op de Facebookpagina Radio Lichtervelde krijg je een overzicht waarvoor je kan kiezen. Dit kan gaan over een return in lokale jetons, een fiscaal attest, tweemaal 30 seconden promotijd voor je handelszaak of vereniging, aanwezigheid bij live-optredens, studio-opname…”

“Surfen op het enthousiasme van mensen rond een thema dat hen aanspreekt, is zeer boeiend”

Het idee van een (tijdelijke) lokale radio brengt wel wat teweeg. “Er zit energie in Lichtervelde. Je voelt meteen die goesting. Een gemeente telt heel wat inwoners, het hoeft niet steeds dezelfde kern te zijn die zich engageert. Je ontdekt telkens een nieuwe groep mensen met linken naar bestaande structuren. Dat vind ik zeer boeiend, surfen op het enthousiasme van mensen rond een thema dat hen aanspreekt. Iets tijdelijks en zeer fragmentarisch kan overigens zeer succesvol zijn. Aanwezige energie zo goed mogelijk benutten… Valt die energie weg, dan is dat niet erg. Dan is er ruimte voor iets nieuws. Lichtervelde leeft en doet leven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier