Lichterveldenaar heeft Frankrijk nu al begraven op ‘WK-kerkhof’ in zijn tuin

Henk Cnockaert heeft, na Brazilië, nu ook Frankrijk al symbolisch begraven. © Foto TV
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Henk Cnockaert uit Lichtervelde twijfelt er niet aan: de Rode Duivels plaatsen zich dinsdagavond voor de finale van de Wereldbeker voetbal. Hij heeft Frankrijk dan ook al symbolisch begraven in zijn voortuin, net zoals hij eerder deed met Brazilië.

In de voortuin van Henk Cnockaert in Lichtervelde prijken twee kruisen, waar Brazilië en Frankrijk symbolisch begraven liggen. “Tegen Brazilië heeft dat geholpen, dus plantte ik nu ook een kruis voor Frankrijk”, lacht Henk. Het begon als een grap, maar werd nu voor een stuk bijgeloof.

‘Precies een kerkhof’

“Onze voortuin was dringend aan een opknapbeurt toe”, vertelt de Lichterveldenaar. “Ik liet een tuinman komen, die aan de slag ging met een kraantje. Maar door de droogte konden we de tuin nog niet opnieuw aanleggen. ‘Het is precies een kerkhof’, dacht ik. En toen kwam ik op het idee om een kruis te planten en Brazilië er symbolisch te begraven.”

Henk en zijn vrienden na de stuntzege tegen Brazilië.
Henk en zijn vrienden na de stuntzege tegen Brazilië.© GF

“We volgen alle duels van de Rode Duivels op het WK samen met enkele andere koppels”, vervolgt Henk. “De match tegen Brazilië was het net bij ons thuis dat we verzamelden. Dat kruis was dus ook een manier om onze gasten te verrassen. Ze vonden het heel gedurfd, dat ik Brazilië nog voor de match begraven had. Maar het heeft toch gewerkt, hé! Dus staat Frankrijk hier ook al klaar. Het is mijn manier om te supporteren, in plaats van een vlag uit het raam te hangen.”

Tot grootse dingen in staat

Ook al lijkt hij zegezeker, helemaal gerust is Henk er nog niet in. “Gerust is veel gezegd”, lacht hij. “Maar we zijn nog nooit zo dicht bij een WK-finale geweest als nu. Ik geloof dat die gasten in staat zijn tot grootse dingen. En het mooist van allemaal is de manier waarop dat WK mensen samenbrengt. Zelfs mensen die niet geïnteresseerd zijn in voetbal, leven nu mee. Je voelt nu al die nervositeit in de lucht hangen.”

Sowieso komt er straks een derde kruis bij in de voortuin van Henk. “Wees maar zeker, een groot kruis! Eigenlijk voer ik een soort kruistocht voor de Rode Duivels.” Of hij de kruisen zal laten staan als België het WK wint? “Neen, dat niet. Na de wereldtitel moet het beginnen regenen, zodat ik gras kan zaaien.” (lacht)

(TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten