Lichtervelde zet licht op groen voor Septemberkermis en koers

Beeld ter illustratie: de Septemberkermis in Lichtervelde kan doorgaan. © SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Goed nieuws voor de Lichterveldenaars: de ‘kleine’ Septemberkermis en de traditionele wielerwedstrijden van het Gildhofcomité kunnen doorgaan in het laatste weekend van september. “Alle evenementen afgelasten in augustus, is een juiste beslissing gebleken”, maakt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn zich sterk.

Burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (CD&V) heeft maandag het burgemeestersbesluit opgeheven dat evenementen in Lichtervelde verbiedt. Dat burgemeestersbesluit was in voege sinds 29 juli en kwam er omdat het aantal besmettingen met het coronavirus in Lichtervelde op dat moment een hoge vlucht leken te nemen. Ondertussen zijn er al enkele dagen geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld in Lichtervelde.

De beslissing is goed nieuws voor het Gildhofcomité, dat zijn vier wielerwedstrijden op zaterdag 26 en zondag 27 september kan laten doorgaan. Opmerkelijk: het organiserende comité verlaat eenmalig de vaste stek, namelijk het Gildhofplein. De Markt wordt het epicentrum tijdens het kermisweekend eind september.

Horeca steunen

“En het parcours gaat ook langs de stationsomgeving”, vertelt Mark Vantieghem van het Gildhofcomité. “We hebben daar bewust voor gekozen, om de horecazaken op de Markt én aan het station de kans te geven een graantje mee te pikken. Uiteraard gaan wij ook drank serveren op de Markt, een koers organiseren kost geld, maar we zullen rond 20 uur al sluiten, zodat de horeca daarna volledig de dorstigen kan overnemen.”

Ook opmerkelijk: de belangstelling voor de vier wielerwedstrijden is enorm. “Er zijn ongelooflijk veel inschrijvingen. We zitten nu al met wachtlijsten: 40 juniores en 60 nieuwelingen hopen nog op een plaatsje. De honger om te koersen is groot. Dat wij onze koers mogen organiseren, is een zegen voor de coureurs”, zegt Mark.

De Omloop van het Houtland, een wielerwedstrijd voor profrenners, gaat niét door. Dat werd eerder al bekendgemaakt en verandert niet.

Kermis

Behalve de koers, is er dus ook kermis tijdens het laatste weekend van september. De vier kramen die anders present tekenen tijdens de ‘kleine’ Septemberkermis, zullen nu ook van de partij zijn. Het lunapark, de draaimolen, het schietkraam en het eendjeskraam moeten zich wel organiseren zodat alles coronaproof kan verlopen. Lees: met een aparte in- en uitgang, voldoende afstand en ontsmetting voor en na elke klant.

“Ik ben absoluut tevreden dat we de kermis kunnen laten doorgaan”, zegt de burgemeester. “Met die tweede golf en de piek van besmettingen in Lichtervelde moesten we even afremmen, maar nu kan het weer. Ik blijf er bij dat het een goede beslissing was om alle evenementen in augustus te verbieden. Ik geloof echt dat die maatregel ertoe bijgedragen heeft dat we nu al een paar dagen geen nieuwe besmettingen meer laten optekenen.”

Omdat er geen grote feesttent op de Markt komt, bekijkt het gemeentebestuur of er kindertheater kan georganiseerd worden in De Schouw. En café De Piraat organiseert hoogstwaarschijnlijk een comedy-avond tijdens het kermisweekend, met onder meer Lukas Lelie en Lichterveldenaar Hans Cools als MC.

Mondmaskers

Door het burgemeestersbesluit verandert ook de mondmaskerplicht in Lichtervelde met onmiddellijke ingang. Zo is het niet langer verplicht om een mondmasker op te zetten op de parking van een supermarkt. “Maar het is wel nog altijd de bedoeling dat mensen een mondmasker opzetten op plaatsen waar er veel volk is”, benadrukt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn. “Dat moet een attitude worden van ons allemaal. Op het containerpark is een mondmasker overigens wél verplicht.”

Het is ook verplicht om ten allen tijde een mondmasker op zak te hebben in Lichtervelde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier