Lichtervelde wil weer winnen in 10.000-stappenclash: “Eigen record uit 2020 verbreken”

Schepen van Sport Els Kindt, sportfunctionaris Koen Vanhoutte, Katrien Mathys, ambassadeur Gilbert Desmet, Els Denolf en Ann Gunst stelden de 10.000 stappenclash voor.©Kurt Desplenter Kurt Desplenter
Schepen van Sport Els Kindt, sportfunctionaris Koen Vanhoutte, Katrien Mathys, ambassadeur Gilbert Desmet, Els Denolf en Ann Gunst stelden de 10.000 stappenclash voor.©Kurt Desplenter Kurt Desplenter
Lien Henneco
Lien Henneco Medewerker KW

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert het Vlaams Instituut Gezond Leven en Sport Vlaanderen ook in 2021 de 10.000-stappenclash. Meer dan 200 Vlaamse en Brusselse gemeentes dagen elkaar uit om zoveel mogelijk inwoners aan het stappen te krijgen. Lichtervelde kwam al verschillende edities uit de bus als winnaar van de regio Midden-West-Vlaanderen. Ook dit jaar mikt men op het hoogste schavotje.

Ons doen en laten wordt al enige tijd aan banden gelegd in de strijd tegen het coronavirus, maar wandelen mogen we gelukkig wel nog. En maar goed ook, want stappen is goed voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid: je wordt er gelukkiger van, je snuift gezonde lucht op en het is een ideale vetverbrander. Wandelen zou zelfs beter zijn dan joggen of lopen om overtollige kilo’s kwijt te spelen. Goed nieuws voor wie niet houdt van intensieve fysieke inspanningen. Bovendien is het gratis, je kunt het overal doen, alleen of in groep, het is makkelijker vol te houden dan veel andere sporten en je loopt minder kans op blessures. Alleen voordelen!

We roepen alle inwoners op om massaal mee te stappen

Er is slechts één kanttekening: je moet wel enige kilometertjes wandelen om resultaat te zien. De Japanse onderzoeker dokter Yoshiro Hatano kwam tot de conclusie dat de mens gemiddeld 6.000 stappen zet per dag. Om echter gezond te leven, zouden dat er eigenlijk 10.000 per dag moeten zijn. Die 4.000 extra stappen komen ongeveer overeen met een half uurtje stevig wandelen.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Sport Vlaanderen ging met die bevindingen aan de slag en organiseert sinds 2014 de 10.000-stappenclash. Meer dan 200 Vlaamse en Brusselse gemeenten proberen hun inwoners te motiveren om op een maand tijd zoveel mogelijk stappen te zetten. De gemeente met het meest aantal stappen op het einde van de rit haalt de trofee binnen.

Op naar vijfde triomf

Lichtervelde zette in 2020, met maar liefst 7,625 kilometer per inwoner, binnen de regio Midden-West-Vlaanderen de meeste stappen en kwam zo al voor de vierde keer als winnaar uit de bus. Ook dit jaar halen de Lichterveldenaars weer de wandelschoenen vanonder het stof.

Schepen van Sport Els Kindt (CD&V): “Dit jaar gaan we weer vol voor de overwinning en we zouden natuurlijk graag ons eigen record uit 2020 verbreken. We roepen dan ook alle inwoners op om zich te registreren en massaal mee te stappen.”

Wie alvast meedoet aan de 10.000-stappenclash is kersvers ereburger en ambassadeur van deze actie Gilbert Desmet (90), die als gewezen wielerkampioen een passie heeft voor sport.

De 10.000-stappenclash vindt plaats in mei. Registreren kan via www.10000stappen.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.