Lichtervelde kleurt roze in het teken van strijd tegen kanker

Onder meer het gemeentehuis baadde donderdagochtend in het roze licht. © Facebook gemeente Lichtervelde
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Lichtervelde is donderdagochtend opgestaan op een roze wolk. Enkele openbare gebouwen, waaronder het gemeentehuis, lichtten roze op. Met de actie wil het gemeentebestuur de aandacht vestigen op de strijd tegen kanker. “Er wordt in onze gemeente nog veel te weinig aan preventie gedaan”, zegt schepen van Zorg en Welzijn Ann Gunst (CD&V).

Niet alleen het gemeentehuis baadde donderdagochtend in het roze licht, maar ook onder meer De Schouw en de bibliotheek. “Omdat we dit jaar uitzonderlijk geen sportactiviteiten kunnen aanbieden ten voordele van Think Pink, wilden we iets anders doen om de strijd tegen kanker onder de aandacht te brengen”, zegt schepen van Zorg en Welzijn Ann Gunst. “Tegelijkertijd kunnen we nog eens de aandacht vestigen op onze bloemenverkoop voor Kom op tegen Kanker. Door corona moest die dit jaar online doorgaan. Gisteren (woensdag, red.) was er al een afhaalmoment aan De Schouw, zaterdag is er nog eentje. En we hebben nog een dertigtal plantjes over, dus je kan er ook ter plaatse nog kopen. Betalen kan omwille van de hygiëne alleen met Payconic.”

In Lichtervelde worden elk jaar 400 bloemetjes verkocht voor Kom op tegen Kanker, dit jaar waren er dat met de online verkoop slechts 99. Al geeft dat cijfer een vertekend beeld, zegt Ann Gunst. “Kom op tegen Kanker hield ook zelf een online verkoop en werd echt overrompeld. Het zou dus goed kunnen dat er dit jaar méér Lichterveldenaars dan anders bloemetjes gekocht, we hebben er gewoon geen duidelijk zicht op.”

Met de roze actie wil de schepen ook extra aandacht vragen voor het belang van preventie. “Nog veel te weinig Lichterveldenaars zijn daar mee bezig”, zegt Ann Gunst. “Het is nochtans echt belangrijk om je te laten controleren, want preventief (borst)onderzoek kan veel vermijden. Veel mensen zijn bang voor het resultaat, maar voorkomen is nog altijd belangrijker dan genezen. Ik vind dit echt een belangrijk thema, want vanuit mijn job als CM-consulente word ik vaak geconfronteerd met mensen die kanker hebben. Ik zie dagelijks de angst en de blijvende gevolgen. We moeten blijven hameren op het belang van preventie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier