Lichtervelde investeert de komende jaren bijna 8 miljoen euro

Het gemeentebestuur wil de zorgsite uitbreiden. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De gemeente Lichtervelde wil de komende jaren 7,78 miljoen euro investeren. Er is in het meerjarenplan veel aandacht voor de verdere uitbouw van woonzorgcentrum ‘t Hof en dienstencentrum De Ploeg, maar ook voor de fiets- en voetgangersveiligheid in de gemeente.

7.757.490 euro. Zo veel wil het gemeentebestuur van Lichtervelde de komende jaren investeren. Het leeuwendeel van dat bedrag gaat naar twee grote beleidsdoelstellingen: aandacht voor fietsers en voetgangers enerzijds, een kwalitatief zorgaanbod anderzijds.

Zorgsite

Zo voorziet het gemeentebestuur 2.318.300 euro voor de uitbreiding van de zorgsite op de hoek van de Statiestraat en de Dokter Roelenslaan, waar woonzorgcentrum ‘t Hof en lokaal dienstencentrum De Ploeg gevestigd zijn. Er wordt ruimte voorzien voor een dagverzorgingscentrum, meer woonzorgvoorzieningen en een uitbreiding van het dienstencentrum.

Er wordt ook aan gedacht om de bibliotheek te verhuizen naar de zorgsite, waardoor de kunstacademie zich op termijn eventueel kan vestigen in het gebouw van de bib in de Marktstraat. Lichtervelde wil daarnaast maatregelen treffen om een dementievriendelijke gemeente te zijn én actie ondernemen tegen vereenzaming.

Fietsers en voetgangers

De tweede grote brok, 2.658.800 euro, gaat naar aandacht voor fietsers en voetgangers. Lichtervelde wil immers de verkeersveiligheid verhogen via een vernieuwing van het mobiliteitsplan. “We ontwikkelen een sterk fietsbeleid via ‘Lichtervelde Fietst’ en de uitbreiding van het fietsnetwerk”, luidt het.

De gemeente wil ook investeren op de aansluiting op de fietssnelweg tussen Roeselare en Brugge. “Want 350 Lichterveldse tieners lopen school in Torhout. Een veilige fietsverbinding zou dus een heel goede zaak zijn”, weet schepen van Mobiliteit Steven Bogaert (CD&V).

Er gaan ook centen naar wegen- en rioleringswerken, onder meer in de Mosselstraat, Leenstraat, Nieuwe Veldstraat, Rozenlaan, Zandstraat, Essestraat, Koolskampstraat en Kortemarkstraat.

Naast voornoemde bedragen wil de gemeente ook investeren in milieubeleid (317.000 euro), jeugdvoorzieningen (178.500 euro), vrije tijd (971.000 euro) en burgerparticipatie (1.313.890 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier