Lichtervelde: “Altijd gestreefd naar gezinsmomenten”

Krak Marc Denduyver, omringd door zijn gezin. We herkennen van links naar rechts Carine, Phaedra, Chiel en Xander. © Foto Kurt
Redactie KW

Onze lezers hebben Marc Denduyver uit de Burgemeester Callewaertlaan verkozen tot dé Krak van Lichtervelde. Marc is al achttien jaar voorzitter van de Lichterveldse Gezinsbond, maar hoopt eind dit jaar de fakkel te kunnen doorgeven. “Jonge krachten mogen zich zeker aanbieden.”

Marc Denduyver is dé Krak van Lichtervelde. De echtgenoot van Carine Lamote en vader van Xander, Chiel en Phaedra is tevreden met de overwinning. “Krak worden is heel leuk”, steekt hij van wal. “Het is een positieve erkenning voor je inzet in het socio-culturele leven van de gemeente. Dat ik won, was een aangename verrassing, al was ik méér verrast met mijn nominatie. Ik wil er wel aan toevoegen dat ik de titel van Krak niet alleen verdien. Die titel gaat naar mijn hele gezin uit, want zonder hun volledige steun kan je je onmogelijk dagelijks vrijwillig inzetten voor gelijk welke vereniging.”

Gezinsbond

Marc is immers al 18 jaar voorzitter van de lokale Gezinsbond, een vereniging die om en bij de 550 leden telt in Lichtervelde. Hij volgde destijds Lieve Paepe op. “Ik ben in het bestuur gegaan omdat ik ‘het gezin’ heel belangrijk vond”, vertelt hij. “Ook bij ons thuis hebben we altijd gestreefd naar gezinsmomenten. We hebben altijd veel samen gedaan en zijn vaak samen op reis geweest. Onlangs trokken we nog met het hele nest naar Kopenhagen. Nu de kinderen ouder zijn is het niet meer zo gemakkelijk om iedereen bij elkaar te krijgen, maar in het weekend eten we nog geregeld gezellig samen.”

“We hebben ook altijd geprobeerd om naar alle activiteiten van de scouts te gaan, waar onze kinderen bij aangesloten zijn. Dat vergde een beetje planning, maar het lukte meestal.”

Ik doe er straks wellicht geen nieuwe termijn als voorzitter meer bij

De Gezinsbond is in Lichtervelde vooral bekend voor de jaarlijkse tweedehandsbeurzen en het ontbijt. “Maar we organiseren meer dan dat”, vult Marc aan. “Een paaseierenraap, een bezoek van de Sint, volleybal, fietstochten … We hebben toch jaarlijks een twintigtal activiteiten. Als voorzitter komt er wel wat planning bij kijken, maar we zitten met een heel goede bestuursploeg. Vergaderingen zijn leuk en ontspannend, net als onze activiteiten.”

Opvolger gezocht

Hoezeer Marc zich ook amuseert, hij wil er liever geen nieuwe termijn als voorzitter meer bij doen. “Eigenlijk mag je slechts 12 jaar voorzitter zijn, maar wegens een gebrek aan kandidaten heb ik er zes jaar bijgedaan. Eind dit jaar zijn er opnieuw verkiezingen en ik zou het voorzitterschap liever aan iemand anders overlaten. Onze kinderen zijn ondertussen jongvolwassenen, waardoor de voeling met de echt jonge gezinnen wat weg is. Bovendien kan een jongere insteek zeker geen kwaad. Ik wil in het bestuur blijven, maar zou liever een jongere kracht als voorzitter zien. Het is immers moeilijk om jezelf te blijven heruitvinden. Kandidaten mogen zich dus zeker aanbieden !”

VRAGENRONDJE

Wat zou je zeker veranderen in Lichtervelde mocht je burgemeester zijn ?

“Ik denk dat ze nu wel eens echt mogen inzetten op de jeugd, met concrete plannen en voorstellen. Hopelijk gebeurt dat nu met de komst van het jeugdontmoetingscentrum.”

We mogen dus concluderen dat je voorstander bent van dat nieuwe JOC ?

“Ja, al was de site van De Schouw misschien beter geweest als locatie. Zeker naar geluidshinder toe, maar die locatie ligt natuurlijk verder van het centrum. Ik vind ook dat er wel heel veel geld werd betaald voor De Hoepel. Maar het belangrijkste is dat er eindelijk iets zal staan.”

Zou je überhaupt burgemeester wíllen zijn ?

“Neen, absoluut niet. Ik heb een eigen visie en ideeën. Ik zie het dan ook niet zitten om me als politicus achter de partij te moeten scharen en de eigen ideeën te verloochenen. In de politiek gaan is ook iets dat helemaal niet in mijn aard ligt.”

Is Lichtervelde een goede gemeente voor gezinnen ?

“Ja, want Lichtervelde heeft heel wat te bieden. Een muziekschool, een sportinfrastructuur die straks vernieuwd wordt … Je kan hier alles in eigen gemeente doen.”

Wat is je favoriete plaats in Lichtervelde ?

“Dat is een moeilijke vraag. Geef mij dan maar Den Appel. Dat was een echte ontmoetingsplaats, waar je altijd wel een bekende tegen het lijf liep. Ik denk dat iedereen hoopt dat die zaak opnieuw zal openen.”

BIO

Privé

Is geboren op 1 januari 1965 in Roeselare. Is getrouwd met Carine Lamote en heeft drie kinderen: Xander (24), Chiel (23) en Phaedra (19). Het gezin woont in de Burgemeester Callewaertlaan.

Opleiding

Behaalde een A2 Elektriciteit aan het Torhoutse VTI en volgde daarna een opleiding graduaat elektronica in het HTI in Oostende.

Loopbaan

Werkt als projecttekenaar bij studiebureau Ingenium in Brugge.

Vrije tijd

Fietsen en creatief bezig zijn.

(Tim Vansteelandt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.