Lichte, maar gestage stijging aantal covid-patiënten in West-Vlaamse ziekenhuizen

©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Hannes Hosten

Ook in de West-Vlaamse ziekenhuizen werden vrijdag heel veel patiënten opgenomen, al verschilt het beeld van ziekenhuis tot ziekenhuis. Toch lijkt het aantal opgenomen patiënten ook bij ons gestaag te stijgen.

Het overlegcomité ging vrijdag niet over tot versoepelingen vanwege het snel toenemend aantal ziekenhuisopnames. Dat waren er vrijdag meer dan 200 in het hele land, waarvan 29 in West-Vlaanderen. Van een spectaculaire stijging van het totaal aantal patiënten lijkt in onze provincie nog geen sprake, maar er is wel een gestage stijging.

De 29 ziekenhuisopnames in West-Vlaanderen vrijdag is veel in vergelijking met de voorbije dagen: vanaf donderdag 18 februari werden achtereenvolgens 21, 20, 15,11, 6, 26, 16 en 20 patiënten opgenomen.

In Kortrijk vrij stabiel

In totaal liggen in onze provincie 244 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er acht meer dan dag voordien. Gisteren mochten ook 18 mensen het ziekenhuis opnieuw verlaten. Er lagen dus lichtjes meer mensen in onze ziekenhuizen dan wat de voorbije week het geval was. Sinds donderdag 18 februari was het totaal aantal opgenomen covid-patiënten achtereenvolgens 230, 240, 233, 235, 235, 229, 232 en 236.

Toch verschilt het beeld van ziekenhuis tot ziekenhuis. “Bij ons lijkt de toestand heel doenbaar”, zegt woordvoerder Stefaan Lammertyn van het AZ Groeninge in Kortrijk. “Op onze afdeling intensieve zorgen blijven de cijfers stabiel. Maar we zijn voorbereid op het ergste.”

Verdubbeling in tweeënhalve week in AZ Delta

In het AZ Delta in Roeselare, Menen en Torhout gaat het aantal covid-patiënten gestaag omhoog. Sinds 10 februari is er sprake van een verdubbeling. Zaterdagmiddag waren er 62 mensen met een coronabesmetting opgenomen, onder wie twaalf op intensieve zorg. “53 daarvan liggen op de campus in Rumbeke, zes in Torhout en drie in Menen”, geeft woordvoerder Kristien Beuselinck de meest recente update.

Woensdag telde het AZ Damiaan nog 55 covid-patiënten, maandag 47 en op 10 februari nog maar 30. Woensdag waren er nog geen patiënten met een coronabesmetting in Torhout, één in Menen en 54 in Rumbeke. Op intensieve zorgen waren er woensdag nog maar elf patiënten en maandag acht.

AZ Damiaan net uit opnamestop

In het AZ Damiaan in Oostende is het wat moeilijk vergelijken omdat er tot en met donderdag een opnamestop van kracht was na een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse coronavariant in het ziekenhuis. Die is nu onder controle, waardoor sinds vrijdag weer patiënten worden opgenomen.

“Alle ziekenhuizen moeten nu weer opschalen naar fase 1B, waarbij de helft van de bedden op intensieve zorgen is voorbehouden voor covid-patiënten”, legt woordvoerder Kevin Mollet uit. “Maar vanwege de uitbraak bij ons zijn wij nooit uit fase 1B geweest. Op dit moment telt ons ziekenhuis 30 covid-patiënten, waarvan drie op intensieve zorgen.”

“Vervelend gevoel”

“Door de opnamestop hebben wij de voorbije twee weken toch een 20-tal covid-patiënten doorgestuurd naar omliggende ziekenhuizen. De laatste 24 uur hebben we één patiënt opgenomen op intensieve zorgen en er nog twee doorgestuurd. Dat is toch vrij veel. We hebben er een heel vervelend gevoel bij”, zegt Kevin Mollet. “Het is een tendens waar we ons ongerust over maken. En dat horen we ook van andere ziekenhuizen.”

“Het heeft alles te maken met de coronavarianten. De incubatietijd is veel langer, waardoor de besmetting veel langer onder de radar blijft en je dus mensen in je omgeving kan besmetten terwijl je niet weet dat je zelf besmet bent. Wij staan dan ook achter de beslissing van de regering om voorlopig niet te versoepelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier