Lichaam van vermiste Michael Vanassche uit Moorsele gevonden in Heule

Het stoffelijk overschot van de vermiste 18-jarige student Michael Vanassche uit Moorsele werd zaterdagnamiddag omstreeks 15 uur aangetroffen in de Heulebeek in Heule. Het parket gaat uit van een ongeluk.

Zaterdag werd op initiatief van het West-Vlaams parket, afdeling Kortrijk, in samenwerking met de Cel Vermiste Personen de vierde gecoördineerde zoekactie gehouden. Er werd opnieuw gefocust op de Heulebeek tussen Heule en Kuurne, waar de beek in de Leie uitmondt. Dat Michael Vanassche in de beek sukkelde, werd steeds als een van de meest aanvaardbare pistes weerhouden. Deze aanpak leverde resultaat op.

Lichaam van vermiste Michael Vanassche uit Moorsele gevonden in Heule


Veertien leden van de Civiele Bescherming van Liedekerke gingen te voet het water in. Ze peilen met stokken centimeter na centimeter, zeven personen aan elke kant. Er werd intens gezocht omdat men ervan uitging dat een mogelijk stoffelijk overschot met het blote oog niet zichtbaar was. Rond 15 uur vonden ze het levenloze lichaam van Michael Vanassche aan de achterkant van het station van Heule in de Antoon Van Liedekerkeweg, een zijstraat van de Zeger Van Heulestraat. Dat is op 200 meter van JH De Vonke.

Lichaam van vermiste Michael Vanassche uit Moorsele gevonden in Heule


Ongeluk

De wetsdokter kwam ter plekke om een uitwendige lijkschouwing uit te voeren. Later volgt nog een autopsie. Het gerecht wil uitzoeken wat de precieze doodsoorzaak is. Wat precies met Michael Vanassche gebeurde en hoe hij in het water terecht kwam, zal volgens het parket moeilijk duidelijk te achterhalen zijn. Niemand zag die avond de student verdwijnen. Er zijn geen getuigen die Michael naar buiten zagen gaan. Men gaat uit van een ongeluk. Feit is dat de op de fuif, waar Michael Vanassche aanwezig was, er behoorlijk werd gedronken.

Lichaam van vermiste Michael Vanassche uit Moorsele gevonden in Heule


Michael Vanassche, die in het eerste jaar burgerlijk ingenieur in Gent zit, verdween precies veertien dagen geleden op vrijdag 30 januari tijdens de Special Bal-fuif van de Spes Nostra-school in het ontmoetingscentrum De Vonke in Heule. Hij had die dag net zijn laatste examen afgelegd. ‘s Avonds reed hij met de fiets in het gezelschap van enkele vrienden naar de fuif. Michael Vanassche had een goede indruk van zijn examen, de sfeer was uitgelaten. Hij keek uit naar de fuif van school, waar hij de humaniora had gevolgd.

Onwel

De jonge Moorselenaar voelde zich plots onwel en zei zijn vrienden dat hij de toiletten zou opzoeken. Dat was even voor middernacht, moment waarop hij voor het laatst werd gezien. Aangenomen wordt dat Michael Vanassche vervolgens naar buiten ging om een luchtje te scheppen en over de parking strompelde in de richting van de nabijgelegen Heulebeke. Hij moet zijn evenwicht hebben verloren, in de beek zijn getuimeld en zijn meegesleurd door het kolkende water.

Lichaam van vermiste Michael Vanassche uit Moorsele gevonden in Heule


Zijn vader haalde dochter Kelly, die op dezelfde fuif was, met de auto af, maar stelde zich geen vragen over zijn zoon. Toen de ouders merkten dat Michaels bed de volgende omstreeks 6.30 uur onbeslapen was, begonnen de ouders zich toch ongerust te maken. Toen in de loop van de voormiddag Michael nog niet was opgedaagd, ging de vader een kijkje nemen aan het OC De Vonke. Daar merkte hij op de parking de fiets van zijn zoon. De fiets was gesloten en stond op dezelfde plaats waar Michael hem achterliet.

Lichaam van vermiste Michael Vanassche uit Moorsele gevonden in Heule


Verdrinking

Pas dan begonnen de ouders zich echt ongerust te maken. Er werd naar vrienden van Michael gebeld en ook bij de vriendenkring van zijn zus geïnformeerd. Niemand kon zeggen waar Michael mogelijk uithing. Nog dezelfde dag begon een eerste zoekactie. Op zondag gingen meer dan honderd vrijwilligers op zoek langs de Heulebeek en langs het traject tussen Heule en Moorsele. Ook de Heulebeek werd door brandweerlui met een bootje afgevaren. De daaropvolgende dagen grepen op initiatief van het West-Vlaams parket, afdeling Kortrijk en de Cel Vermiste Personen nog zoekacties plaats. Er werd zelfs een helikopter ingeschakeld. Leden van de Civiele Bescherming zochten met een sonarsloep de Heulebeek af. Ook vele vrienden en kennissen van het beproefde gezin sloten zich op de zoekacties aan. Tevergeefs. De vorige zoekacties in de beek werden gehinderd door de sterke stroming en het hoge waterpeil. Wat vele dagen werd gevreesd, werd zaterdag bevestigd. Michael Vanassche stierf de verdrinkingsdood.

(EDB/LO/AXV/JPT – foto’s LO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.