Lichaam van Artin gevonden in Noorwegen

De kleine Artin, enkele dagen voor hij verdronk in het Kanaal. (Foto Allemaal Mensen)
De kleine Artin, enkele dagen voor hij verdronk in het Kanaal. (Foto Allemaal Mensen)
Tom Gheeraert

Artin is een 15 maanden oude Iraanse peuter die op 27 oktober 2020 verdronk voor de Franse kust in een poging om met een bootje de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Zijn lichaam werd toen niet gevonden, maar nu heeft de Noorse politie bevestigd dat de stoffelijke resten op 1 januari werden geborgen in zee bij Karmøy, 1.000 km verder.

In de nacht van maandag op dinsdag 27 oktober kapseisde een bootje met vluchtelingen op het Kanaal voor de kust van Loon-Plage in Frankrijk. Van de 28 opvarenden verdronken er 13, onder wie de 15 maanden oude Artin uit Iran. Op 17 oktober stal het jongetje nog de harten van de West-Vlaamse vrijwilligers van ‘Allemaal Mensen’ toen ze in Duinkerke hun maandelijkse hulp kwamen bieden. Op kw.be getuigde vrijwilliger Bruno Libbrecht uit Heuvelland toen over die speciale ontmoeting en zijn gevoelens na het tragische bootongeluk .

1.000 km verder

De lichamen van papa Rasool (35), zijn mama Shiva (35), zijn zusje Anita (9) en zijn broertje Armin (6) konden meteen geborgen worden. Artin was vermist, maar was naar alle waarschijnlijkheid ook verdronken. Op maandag 7 juni bevestigde de Noorse politie echter dat het lichaampje dat op nieuwjaarsdag werd gevonden in Karmøy aan de zuidwestkust van Noorwegen dat van Artin is. In twee maanden tijd dreven de stromingen het lichaampje dus 1.000 kilometer verder.

Aftenbladet

In een Engelstalig artikel voor de Noorse krant Stavanger Aftenblad vertellen journalisten Anders Fjellberg en Henriette Johannesen het verhaal van Artin, hoe hij en zijn familie in Duinkerke terechtkwamen, hoe het Europese migratiebeleid vluchtelingen steeds grotere risico’s doet nemen en hoe de Noorse politie er na meer dan een half jaar in slaagde om de stoffelijke resten die op nieuwjaarsdag gevonden werden in Karmøy te identificeren.

“Beschaving her-denken”

Vrijwilliger Bruno Libbrecht van ‘Allemaal Mensen’ reageert op het nieuws met gemengde gevoelens “Maar toch vooral opluchting”, klinkt het. “Sinds januari 2021 correspondeer ik met enkele mensen uit Noorwegen, onder wie Anders Fjellberg, over het aangespoelde kinderlijkje aan de Noorse kust in januari. Ze hadden onze vroegere berichtjes op Facebook gelezen. Het kon maar Artin zijn. Toch duurde het tot maandag 7 juni om dit officieel bevestigd te krijgen. En nu kwam Anders met het verlossende nieuws. Het is wel degelijk Artin, 15 maanden oud, we gaven hem toen hij het leven liet een naam.”

(Lees verder onder de foto)

Bruno bij een bezoek aan het vluchtelingenkamp in Duinkerke. (Foto Allemaal Mensen)
Bruno bij een bezoek aan het vluchtelingenkamp in Duinkerke. (Foto Allemaal Mensen)

“Vele mensen leefden intens mee”, vervolgt Bruno. “Vandaag kan hij eindelijk een rustplaats krijgen. En wij wat rust. Honderden kinderen gingen hem voor en nog vele zullen helaas volgen. Zolang we met mensen omgaan zoals we zelfs niet met sommige beesten doen. Opjagen, verjagen, vernederen, verwensen, ontmenselijken. Dit verdiende Artin niet. Niemand. Laten we her-denken wat wij verstaan onder (westerse) beschaving. Artin, sorry dat we je niet konden geven wat je verdiende: Een toekomst…” (TOGH)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten