Licenties om in twaalfmijlszone voor Britse kust te vissen eindelijk binnen

De licenties voor onze vissers om in de twaalfmijlszone voor de Britse kust te gaan vissen, zijn binnen.© Peter Maenhoudt
De licenties voor onze vissers om in de twaalfmijlszone voor de Britse kust te gaan vissen, zijn binnen.© Peter Maenhoudt
Redactie KW

Het Verenigd Koninkrijk heeft nu toch de nodige licenties verleend aan de Belgische vissers om in de twaalfmijlszone voor de Britse kust te vissen. Dat meldt Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V).

Eind vorig jaar sloten het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een Breixit-akkoord af. Visserij maakte daar een belangrijk onderdeel van uit. De belangen voor onze vissersvloot zijn groot. Ongeveer de helft van onze visserijproducten komt uit de Britse wateren. De toegang tot die wateren is verzekerd voor een periode van 5,5 jaar. Maar na het akkoord was het wachten op de licenties om effectief in de twaalfmijlszone voor de Britse kust te kunnen vissen. Maar dat is nu opgelost: het Verenigd Koninkrijk heeft 17 licenties verleend voor onze vissers die in de twaalfmijlszone vissen.

“Goed nieuws voor onze vissers”, vindt minister Crevits. “Het Verenigd Koninkrijk heeft nu quasi alle licenties toegekend voor de visvangst in de twaalfmijlszone. Toegang tot die zone is een belangrijk onderdeel van het Brexitakkoord. Voortaan kunnen onze vissers die in zee gaan met kleinere vaartuigen weer vissen dichtbij de Britse kust. We drongen er de voorbije weken meermaals op aan om de licenties uit te reiken. Zoals bekend is die historische toegang voor deze Vlaamse vissers heel belangrijk.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier