Liana uit Wijtschate is 16, maar kreeg al het coronavaccin

Liana Delporte kreeg vrijdag een prikje tegen het coronavirus.© (Foto EF)
Liana Delporte kreeg vrijdag een prikje tegen het coronavirus.© (Foto EF)
Redactie KW

Liana Delporte uit Wijtschate is één van de eerste tieners in ons land die al hun eerste vaccinatie kregen tegen het coronavirus. Liana werkt al één jaar als jobstudente in het woonzorgcentrum Sint-Medard in Wijtschate.

Liana studeert handel en IT aan de Heilige Familie in Ieper en zit daar in het vijfde jaar. “Al een jaar help ik mee in het woonzorgcentrum van Wijtschate, waar mijn mama werkt. Mijn taken zijn heel afwisselend. Ofwel help ik met het poetsen ofwel met de bedeling van de maaltijden. Dan kan ik ook een praatje slaan met de bewoners en dat doet hen veel deugd. Ik beleef daar ook veel plezier aan. Ik werk voornamelijk in het weekend. Facetimen heb ik ook één keer kunnen doen. Het virtueel contact met de familie gebeurt bijna uitsluitend in de week met het zorgpersoneel.”

Niet zenuwachtig

Liana kreeg net als alle medewerkers van het woonzorgcentrum vorige vrijdag een spuitje. “Ik voel me hier heel goed thuis. Dat maakte het ook allemaal wat makkelijker. Zenuwachtig was ik niet. Aangezien er op dat moment online lessen waren op school kon ik me makkelijker vrij maken. Ik had vooraf ook al veel gelezen over het vaccin en ben er dan ook van overtuigd dat dit ons redmiddel wordt.”

Nood aan sociaal contact

“Op wat stijfheid aan de arm na voel ik helemaal niets. Deze kans wou ik zeker met beide handen grijpen. Aangezien ik hier al een jaar lang help, heb ik kunnen zien wat corona met de bewoners doet. Ze missen heel erg hun familie en hebben echt nood aan sociaal contact. Tijdens de eerste golf kenden we zo goed als geen besmettingen. Dat was wel anders in de tweede golf. Jammer genoeg hebben we enkele bewoners verloren. Ik herinner me ook hoe we speciale maatregelen dienden te nemen en iedereen van ons een pak als een ruimtevaarder diende aan te trekken om verder onze job te kunnen uitoefenen.”

Verlangen naar eerste fuif

Liana zal haar middelbare studies afwerken in de Heilige Familie en aansluitend kiezen voor hogere studies opvoed- of verpleegkunde. Net als al haar generatiegenoten is ook Liana coronamoe. “Ik verlang naar die eerste fuif die mij dit jaar toegestaan was door mijn ouders. Het zou op oudejaarsavond gebeuren, maar het werd een avondje in onze bubbel. Met mijn vriendinnen kom ik enkel samen op school en dan enkel een paar dagen in de week. We volgen afwisselend contactonderwijs en afstandsonderwijs. Op zondagavond eten we al lang niet meer bij oma en zo heb ik al maanden mijn neven en nichten niet meer gezien. Ik hoop dat met de vaccinatie het normale leven weer vlug kan heropstarten.”

Op school wisten heel wat van haar klasgenoten dat Liana vrijdag gevaccineerd zou worden. “De meeste reacties waren positief. Een aantal stelden zich ook luidop vragen of een zestienjarige wel kon gevaccinneerd worden. Als het over het Pfizervaccin gaat, dan kan dat. De andere vaccins zijn enkel voor de +18*jarigen.” Haar tweede spuit krijgt Liana vanaf 12 februari.

(MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.