Liana Bouché uit Beernem maakt van oude boeken echte kunstwerken

foto AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Opdat het coronavirus ons nieuws al meer dan genoeg domineert, gaan we op zoek naar originele verhalen bij de West-Vlaming. Zo ook bij Liana Bouché, die ons verrast met een creatieve hobby, ‘bookfolding art’ genaamd.

De woonkamer van Liana Bouché (66) staat vol boeken met kunstige afbeeldingen op de zijrand. Na een carrière als verpleegster, in de horeca, bij een traiteurdienst, in het gemeentelijk zwembad en aan het gemeentehuis, ging ze met pensioen. “Het was de bibliothecaris die me op ludieke wijze vroeg wat ik met al mijn vrije tijd zou gaan doen”, steekt Liana Bouché van wal. “Zij vroeg me of ik niks kon doen met oude boeken. Elk jaar zorgde ik op het gemeentehuis voor de kerstversieringen, waardoor ze wel wist dat ik creatief was. Ik heb zo eerder al boetseerwerkjes gemaakt, altijd was ik wel creatief bezig.”

Bij ‘bookfolding art’ worden aan de binnenrand van het boek inkepingen en vormen aangebracht, om op die manier een geheel kunstwerkje te vervolledigen. “Het begon met een zoektocht op Google en Pinterest naar patronen en voorbeelden. Ik heb me dan ingeschreven voor een cursus en zo ontwikkelde zich dat verder en verder. Intussen heb ik zelf al een aantal workshops gegeven en mocht ik mijn werk in Blankenberge en Aalter tentoonstellen. Door corona ging dat jammer genoeg niet door”, vertelt Liana.

Ideeën

Over ideeën hoeft de Beernemse nooit lang na te denken. Van geboortewerkjes tot foto’s en werkjes in kerstthema, haar hoofd bruist van mogelijke werkjes. “Op dit moment heb ik een beetje te veel ideeën. Ik ben er veel mee bezig en intussen heb ik al heel wat oude boeken een nieuw leven gegeven. Van een idee of foto laat ik een patroon maken. Dat laat ik doen in Zuid-Afrika, Ierland of Italië. Van zodra ik mijn patronen heb, begin ik te meten en stukjes te verknippen. Meestal werk ik zo’n veertig à vijftig uur aan een boek”, weet Liana te melden.

Intussen mag ze zich ook al tonen in het kader van het project ‘Buren Bij Kunstenaars’ en ook in Blankenberge en op de Havenfeesten mag ze haar werk tonen. De werkjes zijn niet alleen visueel mooi, maar kunnen ook effectief gebruikt worden.

“Zo maak ik ook tafelmodellen, die bijvoorbeeld bij feesten op tafel kunnen gezet worden ter vervanging van een bloemstukje. Daarnaast werkte ik ook eens een boek uit, waarop men een doodsprentje kan bevestigen. Ook voor werkjes met mooie boodschappen of quotes word ik vaak gevraagd”, aldus Liana.

Niet te koop

Haar arsenaal aan kunstwerkjes breidt verder uit, want aan verkopen denkt ze niet. “Ik steek daar zó veel werk in, ik krijg het niet over mijn hart om ze te verkopen. Bovendien doe ik dit niet om geld mee te verdienen. Het is een hobby die me enorm veel rust geeft, want als ik daar mee bezig ben, mag niemand me storen. Een verkeerde knip of handeling is vlug gebeurd en vaak niet meer op te lossen.”

Of Liana deze hobby nog lang zal beoefenen, weet ze niet. Het is volgens haar soms leuk om eens iets nieuws uit te proberen. “Voor hetzelfde geld kom ik straks weer een nieuwe ambacht tegen waar ik me wil in specialiseren. Ik zag onlangs iets passeren over potten draaien, misschien moet ik dat eens proberen? We zien wel”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier