Lia Debeuckelaere blaast geen 100 maar 101 kaarsjes uit

Lia Debeuckelaere komt uit Beselare maar verblijft in WZC Rustenhove in Ledegem. Op de foto zien we haar omringd door haar familie, de 22 achterkleinkinderen van Lia zien we op de eerste rij. (JS-foto JS) © Jan Stragier
Redactie KW

Lia Debeuckelaere vierde samen met haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen haar 100ste verjaardag in het jaar dat ze 101 werd. Corona gooide immers vorig jaar roet in het eten.

Ieder jaar wordt Lia’s verjaardag op het einde van de schoolvakantie gevierd door haar familie. Verleden jaar zou het een speciaal feest worden naar aanleiding van haar 100ste verjaardag. Corona besliste daar echter anders over. Het werd een beperkt feestje met de kinderen alleen, maar de kleinkinderen en achterkleinkinderen konden haar toch verrassen met bloemen en met een persoonlijk videofilmpje.

Lia besliste meteen om het groot feest een jaar uit te stellen. Zo konden haar vele kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen haar 100+1ste verjaardag nu vieren.

Lia werd geboren op 20 juli 1920 in Staden op de Vijfwegen. Ze stamt uit een landbouwersgezin van tien kinderen waarvan er slechts twee broers en een zus de Eerste Wereldoorlog overleefden. Na haar lagere school op de Vijfwegen trok ze op pensionaat naar de landbouwschool in Kortemark. Eens afgestudeerd was het helpen geblazen op de ouderlijke hoeve en ze vond haar ontspanning als actief lid van de BJB ( Boerenjeugdbond).

Via haar broer Maurits leerde ze Raphael Soenen uit Aalbeke kennen. Beiden waren immers soldatenvrienden.

Het was echter meer dan kennen want cupido schoot raak en Lia en Raphael traden in het huwelijk op 5 juni 1946. Het jonge paar ging wonen in Beselare waar Lia tot 1950 een kruidenierswinkel openhield in de Geluwestraat. Later namen ze de hoeve over van de familie Soenen op de Zuidhoek. Ze hielp mee met haar man in de tabaksteelt en het verzorgen van het vee.

Zes kinderen

De ooievaar kwam zesmaal op bezoek met Regina (1947), Ludwina (1948), Greta (1949), Antoon (1951), Marleen (1953), Luc (1954) overleden in 2015. Zij zorgden voor 15 kleinkinderen en 37 achterkleinkinderen. In 1991 overleed haar man en in 1999 verhuisde ze naar een bejaardenhuisje in de Sportlaan in Beselare.

Toen alleen wonen moeilijk werd, nam Lia haar intrek in wzc Rustenhove in Ledegem. Maar ze blijft erg gehecht aan Beselare, vier van haar zes kinderen wonen er immers nog altijd en in haar kamer prijkt een kleine heks.

Voor haar 101 jaar is Lia nog heel ‘kwik’. Ze is niet goed meer te been maar met haar rolstoel kan ze goed overweg. Ze volgt nog heel goed de actualiteit op VRT en WTV en is nog altijd, en dat sinds jaren, trouwe lezer van KW editie Westhoek.

Onze eeuwelinge haakte en breide veel destijds en bakte met Nieuwjaar graag lukken. Nu volgt ze de activiteiten in het woon-zorgcentrum.

Iedere avond staat nog ‘karnemelkpap’ op het menu maar tegen een koekje en vooral een Heksentaart bij festiviteiten zegt ze niet neen.

Als tip om oud te worden, geeft Lia ons mee nooit stil te vallen. Voor onze 101-jarige is altijd bezig zijn de beste remedie. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier