Lia blaast 102 kaarsjes uit en is daarmee de oudste van Ledegem

De 102-jarige Lia Debeuckelaere werd gevierd. © foto Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

In het woonzorgcentrum Rustenhove in Ledegem werd vorige week woensdagmiddag de verjaardag van Lia Debeuckelaere gevierd. Lia heeft inmiddels 102 jaren op de teller en is daarmee de oudste bewoner van de gemeente.

Lia zag het levenslicht op 20 juli 1920 in Staden. Ze stamt uit een landbouwersgezin. Thuis waren ze met tien, maar slechts twee broers en een zus overleefden de Eerste Wereldoorlog.

Via haar broer Maurits leerde ze haar man Raphael Soenen kennen. Raphael en Lia trouwden op 5 juni 1946. Het jonge paar nestelde zich in Beselare waar Lia een kruidenierswinkel open hield.

Later nam het koppel een hoeve over op de Zuidhoek. Lia hielp er mee met haar man in de tabaksteelt en verzorgde mee het vee. Het koppel kreeg samen zes kinderen. Inmiddels zijn er 15 kleinkinderen en 37 achterkleinkinderen.

In 1991 is Raphael overleden, waarna Lea naar een kleinere woning in de Sportlaan in Beselare verhuisde. Toen alleen wonen moeilijker werd, nam Lia haar intrek in het woonzorgcentrum in Ledegem. Beselare blijft haar wel na aan het hart liggen. Zo zegt ze geen ‘nee’ tegen een stukje heksentaart.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier