Levenskunstenaar, surfer en boomverzorger uit Bredene wordt lifecoach

Luc Paccou in zijn atelier, waar hij golfsurfplanken maakt. De Bredenaar gaat sinds kort als lifecoach door het leven. (foto MM)
Luc Paccou in zijn atelier, waar hij golfsurfplanken maakt. De Bredenaar gaat sinds kort als lifecoach door het leven. (foto MM)
Redactie KW

Van alle markten thuis. Zo kun je Luc Paccou omschrijven. En dan begrijp je ook meteen waarom Luc sinds kort als lifecoach door het leven gaat. Op zijn 49ste heeft hij voldoende levenservaring en als ervaren surfer beseft hij: “Een mens moet meedrijven op de golven.”

Luv Paccou woont met zijn vriendin in een knus gerestaureerde rijwoning in de Prinses Elisabethlaan, op een boogscheut van het oud-gemeentehuis. Na een opleiding bij Team Loopbaan vestigde hij zich onlangs als lifecoach en loopbaancoach. “Ik was ooit beroepsmilitair maar werkte de voorbije vier jaar als ploegbaas op een van de windmolenparken op zee. Twee weken op zee, twee weken thuis. Een hels regime, vooral voor wie er een gezin met kinderen op nahoudt”, zet Luc zijn verhaal in.

Het furieuze werkritme en de vele weken op zee leverden hem finaal een burn-out op. “Ik besefte snel dat ik niet alleen tegen die berg op kon en kwam bij een loopbaancoach terecht. Een nieuwe wereld ging voor me open. En ik kwam tot het besef dat mensen bijstaan in hun carrière- en levenskeuzes mijn ding was. Ik ben al mijn hele leven geboeid door wat mensen drijft, door psychologie, filosofie, levenskunst zeg maar.”

Geen luxe

Loopbaancoach, het is volgens Luc geen modeverschijnsel. “Zeker wij West-Vlamingen kijken soms wat meewarig naar dergelijke fenomenen. Maar wees gerust, iemand die je de balans tussen, werk, gezin en hobby’s laat (terug)vinden, is allerminst een luxe. En al zeker niet in deze onzekere coronatijden. Deze pandemie heeft veel mensen aan het denken gezet: ‘Wat wil ik nog doen met mijn leven? Ben ik wel gelukkig in de job die ik nu doe? Neem ik niet teveel hooi op de vork?’ Ik probeer samen met hen oplossingen te vinden. Hen een duwtje in de rug te geven. Een spiegel voor te houden. Als militair was ik nog een tijdje boomverzorger in bijberoep. Ik leed toen aan hoogtevrees en in hoge bomen bengelen, was een uitdaging om mijn angsten te overwinnen. Dat is wat ik als loopbaancoach ook wil bereiken met mijn klanten. Dat ze hun angsten overwinnen, hun positieve en negatieve kanten leren kennen.”

Lucs aanpak daarbij is uniek. “Ik neem mijn klanten graag mee naar het strand en de zee, erin vaak zelfs. Ik ben al jaren een fanatieke surfer. Zelfs bij het vriesweer van enkele weken geleden lag ik in het water rond het Oosterstaketsel. Dat surfen heeft me veel geleerd over het leven: dat je moet meedrijven op de golven en dus niet alles kunt plannen, bijvoorbeeld. Surfen is ook een kwestie van vallen en opstaan, opnieuw en opnieuw. Die metaforen breng ik graag over op de mensen, die ik begeleid.”

Mensen inspireren met zijn gedrevenheid en passie voor het leven, het is duidelijk Lucs nieuwe missie. “Ik wil hen helpen een gepassioneerd leven te leiden en tegelijk die balans te vinden tussen het mooie en het functionele.” Iets waar Luc als surfboardshaper ook voortdurend naar op zoek is. “Ik maak zelf golfsurfplanken. Het is een voortdurende zoektocht naar de perfectie. Naar een plank die mooi is, veel plezier biedt en toch sterk is en jarenlang meegaat. Ook dat is een mooie metafoor van het leven.”

Investering in jezelf

Een loopbaancoach moet je volgens Luc daarom zien als een investering in jezelf. “Mensen werken niet langer 30 jaar bij hetzelfde bedrijf en om de zoveel jaar een coach in de arm nemen is dan geen overbodige luxe. Een volledig traject van 7 uur kost 500 euro. Maar dankzij de VDAB-loopbaancheques wordt de kost voor de klant beperkt tot 70 euro. Sommige steden en gemeenten betalen die 70 euro zelfs volledig terug.”

(MM)

Meer informatie vind je op de Facebookpagina Continuum Coach. Bellen kan ook op 0456 26 96 84.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.