Levensgevaarlijk: jongeren springen van 7 meter hoge brug in de Leie

Sommige jongeren sprongen vanop het hoogste punt van de brug. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds zondagavond circuleren er op sociale media onscherpe beelden van jongeren die van de collegebrug in Kortrijk in het water springen. Naast strikt verboden is dat ook levensgevaarlijk. De jongeren zijn niet herkenbaar op de beelden.

De Collegebrug vormt een verbinding voor voetgangers en fietsers tussen de Diksmuidekaai en de IJzerkaai ter hoogte van de K-tower. Op haar hoogste punt is ze zeven meter hoog. Zondagavond waren enkele wandelaars er getuige van een gevaarlijk schouwspel. Verschillende jongeren sprongen vanaf de brug in de Leie of bleven er rond zwemmen.

Te ondiep

Levensgevaarlijk want de Leie is door de aanhoudende droogte helemaal niet diep. Bovendien is op die plaats vaak sprake van gevaarlijke koude onderstromen en varen er vrachtschepen. Tot slot kan je je ook stevig kwetsen als je op een object springt dat in het water ligt. Jaarlijks worden er bijvoorbeeld tientallen verroeste fietsen uit de Leie gevist.

De Collegebrug is niet meteen gemaakt om eraf te springen.
De Collegebrug is niet meteen gemaakt om eraf te springen.© AN

Zwemmen is op die plaats (en in alle bevaarbare waterlopen) dan ook strikt verboden. Verschillende verbodsborden geven dat ook aan. Maar daar trokken de jongeren zich niks van aan. Op de wazige beelden die zondagavond circuleerden op de populaire app Snapchat, lijkt het alsof ze erg veel plezier hebben. De politie had geen weet van de feiten maar veroordeelt ze wel.

De jongeren riskeren een GAS-boete tot 350 euro als ze gepakt worden. Op de beelden zijn ze evenwel onherkenbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier