Levensbrugloop ter herinnering aan Philippe Lagae: “Op het uur van zijn overlijden is er muziek”

We zien v.l.n.r. Liza Lagae, Veerle Beernaert, Maud Lagae en Marie Lagae. Louise Lagae ontbreekt op de foto. (foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Op zondag 8 december organiseert loopclub De Gavertrimmers de Levensbrugloop ter herinnering aan Philippe Lagae, die vorig jaar op 20 december de strijd tegen kanker verloor.

“Vorig jaar op 8 december organiseerde onze loopclub De Gavertrimmers een moment voor Philippe om nog eens samen te komen”, vertelt Veerle Beernaert, de weduwe van Philippe Lagae. “We liepen een klein toertje en iemand van de club speelde op de mondharmonica. Iedereen kwam nog eens af voor Philippe en hij kreeg een fotokader die herinnerde aan de mooie momenten samen. Het was als het ware zijn lopersafscheid aan de nieuwe fietsersbrug die natuurdomein De Gavers met Deerlijk verbindt. Die brug noemen we allemaal de Levensbrug. Twee weken later is Philippe overleden.” Philippe is 19 jaar lid geweest van de Gavertrimmers.

Al 350 inschrijvingen

Er werd geopperd om rond 8 december iets te organiseren waar ook andere mensen naartoe konden komen. “We zaten samen met de Gavertrimmers om een mini-warmathon in elkaar te boksen, waar mensen een of meerdere keren een parcours van 3 km kunnen wandelen of lopen.” Er wordt gestart vanaf het pand van Bel & Bo in Deerlijk. Deelnemen kan door een vrije bijdrage te geven in de spaarpot aan de ingang. In het pand zijn er OX-biertjes en ander gerstenat, chocolademelk, pannenkoeken, soep, frisdranken en picon, waar Philippe ook van genoot.

Ondertussen zijn er al meer dan 350 mensen ingeschreven voor de Levensbrugloop. De opbrengst van de dag wordt in het kader van De Warmste Week geschonken aan Oigo, een vzw die wil bijdragen tot het comfort van kankerpatiënten. “Oigo staat voor Opgeven Is Geen Optie. Wie Philippe volgde op Facebook zal dat wel herkennen. Zijn posts die hij tijdens zijn ziekte op Facebook plaatste, eindigden altijd met die zin.”

Philippe vocht sinds de zomer van 2017 tegen slokdarmkanker. Na een klein jaar van behandelingen vond hij in juni vorig jaar nog de moed om in het kader van het project Sterkk van AZ Groeninge het loopgedeelte in de kwarttriatlon van Kortrijk op zich te nemen. Hij liep er samen met andere kankerpatiënten 10 km. In augustus vorig jaar vernam hij echter dat de kanker terug was. Philippe vocht nog tegen het K-monster, zoals hij de ziekte noemde, maar verloor de strijd op 20 december.

Veerle en haar kinderen Louise, Liza, Maud en Marie zijn tijdens De Warmste Week op 20 december om 4 uur ‘s morgens uitgenodigd in de studio van De Warmste Week. “Dat is het uur waarop Philippe vorig jaar overleden is. Ze zullen het liedje Hier laat ik je los draaien. We mogen er een uur lang de platen aanvragen. Mijn kinderen hopen dat ze dan ook een mooie cheque zullen kunnen afgeven.”

Starten met joggen of wandelen kan op zondag 8 december tussen 9 en 12 uur aan Bel & Bo, Theo Nuyttenslaan 5 in Deerlijk. Inschrijven is gewenst, maar niet verplicht, en kan via secretaris@gavertrimmers.be. Wie er niet kan zijn, maar een bijdrage wenst te storten, kan dat met vermelding ‘Levensbrugloop’ op BE47 0682 1199 8880.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier