Levensboom Marke in voetsporen van kunstenaar Christo

Ava, Maurel, Eli, Jules, Vic, Romeo, Louis, Sacha, Lou, Kasper, Wout, Klara, Rozie, Jackie, Hannah, Loutje, Sien, Emma en Marit zijn de leerlingen uit het zesde leerjaar samen met begeleider Tom bij een speeltoestel dat ingepakt is. © Els Deleu
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Het zesde leerjaar van begeleider Tom Verhulst in De Levensboom pakte ‘kunstwerken’ in. De leerlingen treden hiermee in de voetsporen van kunstenaar Christo en diens vrouw Jeanne-Claude. Onder meer een klimrek en boom werden van een verpakking voorzien.

“Christo was een kunstenaar die grote gebouwen inpakte met doeken en touwen. Hij deed dit samen met zijn vrouw Jeanne-Claude”, beginnen de leerlingen te vertellen tijdens een kringgesprek in de klas. In De Levensboom wordt regelmatig een atelier georganiseerd. Dan wordt er door de hele school samen met begeleiders en ouders rond een bepaald onderwerp gewerkt. “Christo maakte nog plannen om de Arc de Triomphe in Parijs in te pakken, maar kon dit zelf niet meer doen omdat hij vorig jaar overleed. Toch werd zijn plan uitgevoerd, als eerbetoon aan Christo. Naar aanleiding daarvan werd in De Levensboom Marke ook een atelier rond Christo en Jeanne-Claude georganiseerd.” Zo werden een klimrek, een boom, speeltoestellen, paaltjes, afsluitingen, … allemaal door verschillende klassen ingepakt.

Tom Verhulst, begeleider van het zesde leerjaar ging te rade bij de stad of er een kunstwerk kon ingepakt worden. Na toelating van kunstenares Tine Vindevogel kon het zesde leerjaar aan de slag om Tines kunstwerk ‘Cirkel in vierkant’ in de groene omgeving van het oc in Marke in te pakken.

“We keken eerst welke kleuren we wilden gebruiken, hoeveel stof we nodig hadden en vonden allerlei repen stofjes die we met snelbinders vasthingen rond het kunstwerk waarvan het vierkant zijden heeft van 2,5 m. We werkten er bijna anderhalf uur aan, in vier groepjes. We typten ook wat uitleg over ons project om bij het ingepakte kunstwerk te hangen. Sommigen onder ons zijn tussenin al eens gaan kijken.”

De kunstwerken werden op dinsdag 20 september ingepakt en volgende week, op donderdag 7 oktober worden ze weer uitgepakt, precies 16 dagen later zoals Christo ook deed toen hij een gebouw inpakte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier