Levenloos lichaam van Iraakse man aangetroffen voor kust van Zeebrugge

In de buurt van het windmolenpark voor de kust van Zeebrugge werd vrijdag het levenloze lichaam van een transmigrant uit Irak aangetroffen. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Wellicht had de man geprobeerd om vanuit Noord-Frankrijk het Kanaal over te zwemmen.

Het lichaam van de man werd bijna 30 kilometer voor de kust van Zeebrugge aangetroffen. © belga

Het slachtoffer werd vrijdagmiddag bijna 30 kilometer voor de kust van Zeebrugge aangetroffen. Ondertussen werd het lichaam ook geïdentificeerd. Het gaat om een 48-jarige transmigrant afkomstig uit Irak. De man zou eerder al tevergeefs asiel aangevraagd hebben in Duitsland.

Uit de eerste vaststellingen bleek dat de man wellicht zwemmend had geprobeerd om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Met plastic flessen had hij bijvoorbeeld immers een geïmproviseerde zwemvest in elkaar geknutseld.

Sinds enkele maanden proberen transmigranten steeds vaker in kleine bootjes het Kanaal over te steken. Meestal wordt vertrokken vanuit Noord-Frankrijk, waar de afstand tot de Engelse kust het kleinst is. Volgens het parket is de kans dan ook groot dat het slachtoffer vanuit het noorden van Frankrijk aan zijn fatale zwemtocht begon.

“Hallucinant”

“De man moet ergens tussen Calais en Duinkerke in het water zijn gegaan, maar geen mens die weet wat er daarna gebeurd is”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “Dit is dramatisch. Hoe wanhopig kan je zijn om zoiets te doen. Blijkbaar is er al eens een filmpje gemaakt van een transmigrant die trainde in het zwembad van Calais en met succes is overgezwommen. Verder zijn ons geen mensen meer bekend die probeerden over te zwemmen, maar ik denk dat het al meermaals gebeurd is. Zonder dat we het weten. Niet in onze wateren, want ze kiezen natuurlijk wel de kortste afstand naar Engeland. Het is de drukste vaarroute ter wereld met 1.000 bewegingen per dag.”

“Er moeten al nog mensen verdronken zijn, maar ze blijven onder de radar. Meer en meer mensen proberen ook met bootjes vanuit Frankrijk over te varen. Sporadisch wordt dat ook geprobeerd aan onze kust. Op vergaderingen hebben we al dikwijls gezegd: laat ons hopen dat we dit nooit moeten meemaken. Maar het is nu toch gebeurd. Als je naar die foto’s kijkt… Hallucinant.”

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.