Leven van familie Vanhoutte uit Gistel staat in teken van snelschaatsen en skeeleren

Koen Vanhoutte en An Meseure steken veel van hun vrije tijd in het begeleiden van Stien en Fran bij zowel het skeeleren als het schaatsen. © MVS
Redactie KW

Stien Vanhoutte (22) doet het niet langer alleen op skeelers. Ook in het snelschaatsen staat ze meer dan haar mannetje. In het Duitse Inzell verbeterde ze onlangs het Belgische record op de 500 meter. Stien sloot zo haar eerste schaatsseizoen op een prachtige manier af. Haar zus Fran (15) is ook al een aanstormend talent. Voor ouders Koen Vanhoutte en An Meseure komen er dus nog een aantal drukke en spannende jaren vol topsport aan.

Bij de familie Vanhoutte staat al jaren alles in het teken van het skeeleren, maar sinds dochter Stien zich ook op het ijs waagt, staan regelmatig ook uitstappen naar het Nederlandse Heerenveen op het programma. En met succes, want Stien heeft er een uitstekend eerste seizoen opzitten.

“De laatste weken was mijn conditie uitstekend. Met mijn Belgisch record op de 500 meter kan ik terugblikken op een geslaagd debuutseizoen”, vertelt de studente revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de UGent. “Even goed was de finale van de ISU Junior World Cup langebaanschaatsen in het Italiaanse Baselga di Piné, waar Stien op 10 februari een zilveren medaille bij de neo-senioren op de 1.500 meter behaalde”, vult trotse pa Koen aan. “In de eindstand van de Wereldbeker op de 1.500 meter eindigde Stien op een mooie derde plaats. Het is de beste prestatie ooit van een Belgische jeugdschaatsster op het internationale toneel in het langebaanschaatsen”, zegt de al even fiere mama An Meseure.

Het ultieme doel is medailles halen op de Winterspelen van 2026

“Ik ben nu aangesloten bij de Langebaan Schaatsclub Gent en stond pas afgelopen zomer voor het eerst op het ijs. Ik was de eerste van een aantal skeeleraars die de stap naar het ijs zette en dit in navolging van Bart Swings”, vertelt Stien. Ze sloot zich daarvoor aan bij het project Road-to-Ice van de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie en het BOIC. Ook andere toppers in het skeeleren zoals de Oostendse wereldkampioene Sandrine Tas, Anke Vos en Nymphe Keuleers stapten in het project. Onder begeleiding van coach Ferre Spruyt proberen ze zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. “Het ultieme doel is medailles te behalen in het langebaanschaatsen op de Winterspelen van 2026, met bijvoorbeeld een Belgisch team op de ploegenachtervolging. Die kans zit er zeker in”, denkt An.

Finesse en techniek

“Nu is het even bekomen van het schaatsen, om dan weer op te bouwen naar het skeelerseizoen. In april en mei is er al de Europacup, die ook geldt als kwalificatie voor het Europese en wereldkampioenschap”, vertelt Stien. Is er dan geen groot verschil tussen het skeeleren en schaatsen?

“Schaatsen vereist finesse en veel techniek. In het skeeleren worden foutjes iets meer vergeven, bij schaatsen is dat niet het geval. Skeeleren is een goede basis voor schaatsen, maar of ik de kloof met de top nog zal kunnen dichten, is de grote vraag”, besluit Stien.

Stien Vanhoutte in volle actie.
Stien Vanhoutte in volle actie.© gf

“Het trainen in Heerenveen is een hele onderneming. Gelukkig heeft Stien het topsportstatuut en wordt ze goed opgevangen door de Nederlanders. We steunen haar ook financieel, want de trainingen kosten gemiddeld 600 euro per maand”, zegt mama An, die onlangs haar grafisch bedrijf Typis onder meer gekend van de geboortekaartjes stopgezet heeft. “Voor ons wordt de begeleiding van Stien en Fran wat moeilijker. An heeft een nieuwe uitdaging gevonden met de verhuur van een vakantie-appartement in onze woning en ik heb een drukke job als industrieel ingenieur bij het chemisch bedrijf Prince in Brugge”, weet Koen.

Keuzes maken

“Wellicht zal Stien moeten kiezen tussen schaatsen of skeeleren. Een heel jaar presteren in beide disciplines wordt moeilijk. Het skeeleren kan ze dan meer zien als training. Haar zus Fran, die studeert aan het Godelievecollege, zal vermoedelijk verder gaan in het skeeleren”, besluit Koen.

(Marc Vansevenant)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier