Les Compagnons de Route fietsen naar en op Mont Ventoux voor Kom Op Tegen Kanker

We zien v.l.n.r. Berndt Deprez, Karel Wolters en Wesley Dumez.© TOGH
We zien v.l.n.r. Berndt Deprez, Karel Wolters en Wesley Dumez.© TOGH
Tom Gheeraert

Onder de naam ‘Les Compagnons de Route’ vertrekken Berndt Deprez (35), Karel Wolters (37) en Wesley Dumez (37) op maandag 28 juni vanuit Ieper om in één week tijd naar de Mont Ventoux te fietsen. Met hun 1.000 kilometer lange tocht willen ze geld inzamelen voor Kom Op Tegen Kanker, een ziekte waarmee ze alle drie in hun leven ooit geconfronteerd werden.

Het was Berndt Deprez (35) die op het idee kwam om iets ‘groots’ te doen voor Kom Op Tegen Kanker. “Toen ik 25 was, verloor mijn vader na een kort gevecht de strijd tegen pancreaskanker”, vertelt Berndt, die getrouwd is met Liesbet Blanckaert en in Kruiseke woont. “Zes jaar later stond mijn wereld opnieuw even stil. Mijn moeder kreeg te horen dat ze slokdarmkanker had. Haar slokdarm werd er in allerijl er nog uit gehaald, maar toen ze op controle ging, bleek dat de kanker ook verder uitgezaaid was in haar hele lichaam. Ze konden niks meer doen… Ze heeft gevochten als een leeuw, maar in juni 2017 moest ik ook mijn moeder afgeven na een tergend langzame oneerlijke strijd.”

“Gelukkig kon ik die tijd terugvallen op mijn vrouw, maar ook op een sterke vriendenkring”, vervolgt Berndt. “Ik ben hen dan ook eeuwig dankbaar voor alle steun in deze periodes. De machteloosheid die ik ervaarde toen ik mijn beide ouders zo jong moest afgeven aan die kutziekte is werkelijk onbeschrijfbaar. Ik verwijt de dokters zeker niets, maar het is wel een feit dat de wetenschap nog niet alles weet over deze verschrikkelijke ziekte en dat er echt nog meer middelen nodig zijn om onderzoek te kunnen doen. Het idee is bij mij dan ook stilletjes aan beginnen groeien om iets ‘groots’ te doen voor Kom Op Tegen Kanker. Zo kwam enkele jaren geleden het idee om met de fiets van Ieper naar het zuiden van Frankrijk te rijden en daar de Mont Ventoux te beklimmen.”

Grote impact

Toen Berndt zijn idee binnen zijn vriendenkring bekend maakte, waren er al vlug enkele ‘compagnons de route’ die zeiden dat ze graag mee wilden. Net zoals Berndt werken Karel Wolters (37) en Wesley Dumez (37) voor de NMBS en net zoals Berndt werden ze ooit geconfronteerd met kanker. “Op jonge leeftijd verloor ik mijn vader aan kanker”, zegt Wesley, die getrouwd is met Josefien Thieuw en papa van Birsen en Bekka. “Té jonge leeftijd. Ik was amper 3 jaar. Toen geen besef, nu geen herinnering. Desondanks heeft het ongetwijfeld een grote impact gehad op mijn verdere levenswandeling. Gelukkig werd ook ik goed opgevangen. Dat was de eerste keer, maar zeker niet de laatste. Recent nog via de school, via de turnkring, via de fietsclub. Kanker, kanker, kanker. Men heeft in de medische wereld zeer zeker al grote stappen gezet. Maar we zijn er nog steeds niet. Ondanks niet aflatende inspanningen. Daarom is het belangrijk dat we strijd blijven voeren. Niet alleen de medische wereld, maar ook als gemeenschap. Het is belangrijk dat de inspanningen onverminderd worden voortgezet. Dag na dag. Totdat we die ziekte uit ons leven kunnen bannen.”

“Nog een lange weg te gaan, maar deze uitdaging móet en zal ik doen”

Net als Wesley woont Karel Wolters in Ieper. “Toen Berndt tussen pot en pint met het lumineuze idee op de proppen kwam, was ik meteen overtuigd”, vertelt Karel. “Ik had namelijk al enkele jaren de liefde voor de fiets gevonden, maar fietste meestal zonder doel en niet altijd met nodige regelmaat. Het idee om er een goed doel aan te koppelen, vond ik super, want ook ik heb dierbaren die in het verleden met kanker te maken hebben gekregen. Bij mijn ma werd huidkanker vastgesteld, maar na heel wat bestralingen en een paar operatieve ingrepen is alles ondertussen stabiel. Onlangs verloor ik mijn nicht na een lange en moedige strijd tegen kanker. Daarom wil ik ook mijn steentje bijdragen.”

Tour de France

Tussen het opperen van het idee en het concreet plannen, zaten wel enkele jaren. “Ondertussen kreeg ik twee dochtertjes, Nina en Roxane, en ging al mijn vrije tijd naar hen”, vervolgt Berndt. “Nu ze iets zelfstandiger zijn, kan ik wel wat tijd vrijmaken om te beginnen trainen, want evident zal het zeker niet zijn. Eind november 2019 kampte ik met nog flink wat overgewicht en had ik 0 kilometers staan op de fietsteller. Dankzij de deskundige hulp van Body in Balance verloor ik dit overgewicht in een mum van tijd en kon ik beginnen fietsen. Begin april 2020 waren de eerste kilometers op de fiets een feit. In het begin was het vat al volledig af na 50 à 60 kilometer met kramp tot over de oren. Ondertussen gaat het altijd beter en beter, maar is er toch nog een lange weg te gaan om deze uitdaging aan te kunnen. Een grote uitdaging dus, maar één die ik moet en zal doen ter ere van mijn overleden ouders.”

De drie dertigers vertrekken op maandag 28 juni in het Ieper en hopen te finishen op zondag 4 juli in Malaucène, aan de voet van de Mont Ventoux. “Een 1.000-tal kilometer en 7.000-tal hoogtemeters – de Mont Ventoux nog niet meegerekend – krijgen we voor de wielen”, zegt Berndt. “De bedoeling is dat we na enkele dagen rust in ons vakantiehuisje de beklimming van de majestueuze Mont Ventoux aanvatten. De exacte datum is nog niet bekend, mede doordat dit ook afhangt van de weersomstandigheden boven op de berg. Daarnaast is recent ook bekend gemaakt dat de Tour de France zijn tenten opslaat op en naast de Mont Ventoux in de eerste week dat wij er zijn, wat uiteraard mooi meegenomen is. Onze beklimming zal dus waarschijnlijk pas plaatsvinden in de tweede week, ergens tussen 12 en 16 juli.”

Takeaway

Om geld in te zamelen voor Kom Op Tegen Kanker planden Les Compagnons de Route alvast een benefietmaaltijd op 13 maart in zaal De Familiekring in Ieper, maar door corona wordt het een takeaway in OC In ‘t Riet in Zillebeke. Meer info hierover volgt nog op hun Facebookpagina Les-Compagnons-de-Route.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.