Leraar van Atheneum Eureka geeft les vanuit virtueel klaslokaal

Leraar Pieter Schutijser van het Torhoutse Atheneum Eureka geeft les vanuit zijn virtuele klas. © JS
Johan Sabbe

Nu de scholen als gevolg van de coronacrisis gesloten zijn, geeft leerkracht Pieter Schutijser van het Atheneum Eureka in Torhout zijn lessen mechanica vanuit een virtueel klaslokaal. “We maken van de nood een deugd”, zegt directeur Ilse Coucke.

Het Torhoutse GO!-onderwijs trekt al langer de digitale kaart. “Nu halen we daar ons voordeel uit”, vervolgt de directeur. “De huidige situatie levert trouwens extra appreciatie op voor de leerkrachten die zich al geruime tijd in deze materie bijscholen.”

Technologieën voor vandaag en morgen

Het Atheneum Eureka richtte dit schooljaar een VR-klas in, de zogenoemde VR-room. VR staat voor Virtual Reality. De VR-brillen worden almaar meer gebruikt voor diverse toepassingen.

“Aanvankelijk bestond de doelgroep uit leerlingen uit de technische en beroepsopleidingen”, aldus Ilse Coucke. “Maar vrij snel wilden we élke leerling van onze secundaire school een VR-ervaring laten beleven. Willen we de jongeren van vandaag voorbereiden op morgen, dan zullen we hen de vaardigheden moeten aanleren die hen in staat stellen om een rol te spelen in de door nieuwe technologieën aangedreven toekomst.”

“Om te weten te komen welke technologieën er gebruikt worden in de arbeidsmarkt waarin de leerlingen ooit aan de slag zullen gaan, werken we samen met bedrijven zoals landbouwmachineproducent CNH in Zedelgem. We gaan ook te rade bij onderzoekers van Imec en Howest. Zij proberen ons duidelijk te maken welke vaardigheden er nu aangeleerd moeten worden om morgen op de arbeidsmarkt aan je trekken te kunnen komen.”

Workshop om te leren programmeren

Eerder al bouwde Eureka de Future Classroom, uitgerust met een 3D-scanner en een 3D-printer. Er werd voorts geïnvesteerd in een drone, een GoPro-camera, Lego Mindstorm en iPads met educatieve apps. “Onze school wil de leerlingen optimaal ondersteunen door de nodige infrastructuur te voorzien. Bovendien organiseren we na schooltijd wekelijks een workshop programmeren voor kinderen van 10 tot 12 jaar uit de regio Torhout. Kinderen die elders schoollopen, zijn eveneens op die workshop welkom. Momenteel staat dat initiatief als gevolg van de coronacrisis natuurlijk on hold. We hopen het zo snel mogelijk te kunnen hervatten.”

De lessen mechanica door Pieter Schutijser worden alvast positief onthaald. Zijn afstandsonderwijs wordt door leerlingen en ouders geapprecieerd. En de man zelf beleeft er heel wat voldoening aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier