Leraar Pieter uit Roeselare maakt kans op titel Ster van Europa

Pieter hecht enorm veel belang aan buitenlandse stages. (foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Door zijn jarenlange inzet om via buitenlandse stages van zijn leerlingen Europese burgers te maken, is Pieter Van Landeghem (37) één van de vijf genomineerden voor VLEVA ‘De Ster van Europa’ 2019.

Regent Handel-Burotica-Informatica Pieter Van Landeghem is leraar Logistiek en projectcoördinator in het Torhoutse Technisch Instituut Sint-Vincentius (SiVi). Hij organiseert al sinds 2009, binnen het Leonardo-programma en daarna met Erasmus+, stages voor zijn zevendejaars in Denemarken en wil die internationaliseringsprojecten naar andere tso- en bso-opleidingen opentrekken. “Voor die doelgroep is het niet altijd eenvoudig om de stap te zetten”, aldus Pieter, een rasechte Roeselarenaar die in zijn beperkte vrije tijd led-verantwoordelijke is bij de thuismatchen van Knack Roeselare. Als lid van het plaatselijk triatlonteam trekt hij ook graag baantjes in Sportoase.

Zelfstandigheid bij leerlingen is enorm belangrijk

“Die 17-18-jarigen hebben vaak nog nooit zonder hun ouders een vliegtuig genomen. Bovendien wordt er gedurende die drie weken een beroep gedaan op hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Uiteraard worden ze goed gecoacht en achteraf laten ze blijken dat het een ‘once in a lifetime’- ervaring was, die ze niet hadden willen missen.” Door de voorbereidende bezoeken en stages verblijft Pieter elk jaar toch wel een maand in het buitenland. Binnenkort vertrekt hij trouwens naar Lissabon om een internationaal seminarie over impact en verspreiding van internationale projecten bij te wonen.

Ideale leerkracht

“Internationalisering is zich stilaan gaan uitbreiden in onze school. Ook hier is het niet altijd evident om andere leerkrachten te overtuigen om mee te stappen in het Europese project. De ‘workload’ ligt hoog en soms is taal een barrière. De ideale leerkracht is taalvaardig en heeft ervaring met stagebegeleiding.” Pieter zocht stageplaatsen in Scandinavische landen waar ze zich moeiteloos in het Engels uitdrukken. Zijn overtuigingskracht begint vruchten af te werpen. “Stages worden in SiVi momenteel niet alleen meer voor de richting 7 Logistics georganiseerd. Binnenkort vertrekken er ook leerlingen van 6 Office, 7 Business Support, 6 Retail en 7 Retail Management richting Denemarken. Volgend jaar staat voor hen Spanje op het programma. De geselecteerde kandidaten uit Logistiek Duaal die het proefproject ‘Schoolbank op de werkplek’ dit jaar afronden, krijgen vanaf 2020 zelfs voor het eerst de kans om in Roemenië stage te lopen. Achteraf krijgen ze een Europass Mobiliteitscertificaat dat hun vaardigheden die ze in het buitenland hebben opgedaan, valideert.” Pieters droom is zoveel mogelijk collega’s en studierichtingen in dit Europese verhaal mee te krijgen. Hij is overtuigd dat leerlingen met deze ervaring op zak een betere overstap kunnen maken naar de arbeidsmarkt. Tot 28 april kan je via www.vleva.eu/de-ster-van-europa Pieter aan De Ster helpen.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier