Leraar neemt oud-leerling met spierziekte op sleeptouw tijdens triatlon

Lance Alleweireld tussen zijn ouders Virginie en Xavier. Achter Lance staat Glenn Verholle. © TP
Redactie KW

Lance (14) neemt binnen enkele maanden voor het eerst deel aan een triatlon. Zijn zeldzame spierziekte houdt hem niet tegen, want zijn oud-leraar neemt hem letterlijk op sleeptouw. De opbrengst gaat naar zijn verdere zorg.

Lance Alleweireld uit de Heuvellandse deelgemeente Kemmel is grotendeels verlamd door de spierziekte van Duchenne en belandde in een rolwagen. Er werden de voorbije jaren enkele benefietavonden voor hem georganiseerd om zijn ouders te steunen bij het aankopen van een elektrische rolwagen en het uitvoeren van aanpassingswerken aan hun woning en wagen.

Glenn Verholle (30), die vroeger les gaf aan Lance in de Ieperse school Het Vlot, heeft nu een nieuw origineel idee om geld in te zamelen voor zijn zorg. “Ik wil Lance letterlijk op sleeptouw nemen tijdens de achtste editie van de Poco Loco Roeseltriatlon op 7 juni“, vertelt hij. “Nadat Lance in mijn klas zat, is onze goede band gebleven. Samen trainen hebben we nog niet gedaan, maar we zijn onze deelname volop aan het voorbereiden. Tijdens het zwemmen zal ik een soort kajak in schelpvorm trekken en twee begeleiders zullen mee zwemmen voor de veiligheid. De vader van Lance zal mee fietsen met onze tandem en zijn moeder zal mee lopen, terwijl ik Lance duw met een loopbuggy. Zijn huidige school Dominiek Savio ondersteunt ons met de schelp, tandem en loopbuggy. Rond Hemelvaart gaan we eens testen in het water. Vooral het zwemmen zal lastig worden, omdat ik ongeveer mijn eigen gewicht zal trekken.”

‘Team Lance’ wil geld inzamelen voor de zorgrekening van Lance. “We laten siliconebandjes maken, die we binnen enkele weken verkopen voor 5 euro per stuk. Mensen kunnen ons ook sponsoren per kilometer.”

Aparte categorie

De organisatie van de achtste triatlon beschouwt de deelname van Lance als experiment met het oog op volgende edities. “We spelen met het idee om een aparte categorie te maken voor mensen met een beperking“, zegt David Verheye, woordvoerder van Triatlonteam Roeselare. “Dat past bij ons, want we zijn een recreatieve wedstrijd. We geven Lance graag de kans om deel te nemen, al zal dit een extra logistieke inspanning vragen. We zullen zijn bootje wellicht met de elevator van de brandweer uit het water hijsen. Een deel van het inschrijvingsgeld gaat dit jaar naar Team Lance.”

Virginie en Xavier, de ouders van Lance, zijn iedereen dankbaar. “Echt tof dat Lance dit zal kunnen doen, want hij kan niets meer op zijn eentje. Enkel zijn hoofd en armen kan hij nog wat bewegen. Hij zal genieten van dit uniek avontuur.” Sponsoren kan op het rekeningnummer BE47 4692 1338 4180. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier